DELA

kulturnotiserJuha Pykäläinens
verk ”Ålands hav II”

som skall smycka lagtingets plenisal skall förverkligas så att det kan stå klart till självstyrelsedagen den 9 juni nästa år. Lagtingets kanslikommission fattade på tisdagen beslut om förverkligandet av Pykäläinens verk som segrade i tävlingen om utsmyckningen av lagtinget .
Pykäläinens sex meter höge konstverk består av en oljemålning omgärdad av vågor i rostfritt polerat stål.
När pristagaren hade utsetts sade han till Nyan att han med verket vill ”skapa lite mer rymd i demokratins boning”.
– Lokalen är ganska stängd och tung, men jag har försökt skapa en öppning, sade han.Utställningen
form.ax
med åländsk design och konsthantverk på galleri Norsu i Helsingfors, som öppnades i början av månaden uppmärksammas nu även av Hufvudstadsbladet. Recensenten Åsa Hellman noterar att det utställda huvudsakligen är traditionellt konsthantverk: ”som bekant produceras föga industriell design i landskapet”.
Några av utställarna nämns särskilt: ”Barbro Avellan gör sympatiska, vävda textilier och Annika Åkerblom formger spännande smycken i porslin. Göran Stenroos snöbollsljusstake har nygammal 1950-tals retro stämning och keramikern Judy Kuitunen visar upp vita urmor som representerar en helt ny sida i hennes konstnärsskap”.
Om utställningen som helhet skriver Hellman att mångfalden är positiv, ”likaså den goda smaken som tar sig uttryck i ett stramt, ofta traditionellt formspråk.” Något som, enligt Hellman, inte är självklart när man skapar föremål för försäljning till turister.
Avslutningsvis menar hon att örikets konstnärer borde beredas tillfälle att ta emot större utmaningar, ”pröva sina vingar, och skapa monumentala verk för offentlig miljö och modern arkitektur.
Utställningen pågår till den 13 juli.Kökar
hembygdsförening
får 4.000 euro av landskapsregeringen för en inledande inventering för ett blivande arkiv över föreningen samlingar.Landskapsregeringen har också beviljat projektet Skärgårdsmuseer 1.200 euro för tryckningen av projektets småskrifter. Bidragen beviljades av kulturminister Camilla Gunell vid enskild föredragning.Bara fantasin
sätter gränser
skulle ha varit rubriken på reportaget om Kristina Wigrens lapparbeten i onsdagens tidning. Det första aet hade fallit bort i ordet bara. Utställningen har sin vernissage på Galleri Skarpans i kväll kl. 18-20.