DELA

Kulturnotiser

Peter Karlsson blir intervjuad
i Radio Vega

fredagen den 3 augusti. Peter Karlsson är präst bosatt på Kökar och är gift med författaren Katarina Gäddnäs.
– Om jag kapar hennes höjder så sätter hon mig lite ner i djupet, säger Peter Karlsson i en puff inför programmet och fortsätter
– Katarina har också bättre förmåga att hålla tankarna kvar länge, för mig kan en tanke vara väldigt flyktig.
Själv predikar Peter i Kökars kyrka om söndagarna och även om han säger att han inte är en skrivande person, så innebär arbetet som präst att också han arbetar med det skrivna ordet. Men eftersom han är en god berättare – kanske till och med bättre än sin fru, funderar han – så väljer han ofta att strunta i sina manus.
De har levt tillsammans i 18 år, men eftersom Katarina är så mångsidig i sitt skrivande så känner Peter inte igen hennes texter. –Vissa tankemönster känner jag igen, men det föds hela tiden nya saker.
Kökar är för övrigt ett bra ställe när man arbeta med texter.
– Om man får skrivkramp eller tunghäfta så går man ut och går lite, och så småningom klarnar tankarna, säger Peter Karlsson.
Redaktör för programmet är Jessica Morney och det sänds i Radio Vega fredag 3.8 kl. 12.10.

Konsertserien Katrina
ordnas 7-11 augusti

präglas i år bland annat av Sibeliusjubileet. Den konstnärliga ledaren, altviolinisten Tiila Kangas satsar på både tradition och förnyelse, skriver man i ett pressmeddelande.
Konsertserien Katrina är en kammarmusikfestival med lunch,- kvälls- och nattkonserter. I år inleds festivalen i Kökar kyrka. Andra konsrtplatser är St Görans kyrka i Mariehamn och Finströms och Sunds kyrkor. Lunchkonsert ordnas i Ålands sjöfartsmuseum och på Kvarnbo gästhem kan man njuta av kammarmusik i sin rätta miljö med vin och tilltugg.
Bland artisterna finns Temperakvartetten, barockensemblen Battalia. I år delas värdskapet av Fabian Dahlström och Anders Jansson. De turas om att presentera konserterna.

Den som blev
nyfiken på att se
Mikael Fagerholm
i Wagners opera Lohengrin efter artikeln i tisdagens Nya Åland får en chans på lördag då Sundqvists buss ordnar en gruppresa. Lohengrin spelas just nu på Valdemarsviksoperan och operasångaren från Saltvik har gjort succé i titelrollen.
Skulle man inte ha möjlighet på lördag, eller inte annars helle kunna åka över, så ger Mikael Fagerholm och flickvännen Annika Ollinkari konserter på Åland i början av augusti.