DELA

Kulturnotiser

Bland professorer
och docenter

har också den åländske musikläraren Anders Gabriel Sundström fått ta plats som föreläsare vid Hjelmserydsstiftelsen i södra Småland när man håller ”Dagar för kyrka och akademi” på måndagen den 13.8.
– Det handlar om litteratur, filosofi, poesi och musik. Jag håller en musikhistorisk föreläsning, bland annat om notskriftens uppfinning och om Bach och estniske tonsättaren Arvo Pärts, berättar Jan Gabriel Sundström.
Att han fick inbjudan att föreläsa beror på att de i arrangörsgruppen fick läsa ett föredrag han hållit på Åland tidigare.
På kvällen ger Jan Gabriel Sundström en liten egen konsert med musik av Mozart, Schubert, Grieg och Emil Sjögren.

Konstens natt
i Helsingfors
ordnas i år för 19:e gången den 24 augusti. Programmet består av över 200 tillställningar och är därmed mer omfattande än någonsin tidigare, berättar FNB.
Konstens natt hålls i år för första gången på en fredag istället för på en torsdag för att så många som möjligt ska kunna delta i de senare uppvisningarna. Största delen av tillställningarna är gratis.
Dansgruppen Strange Fruit från Melbourne står för en av de effektfullaste utomhusföreställnigarna. Gruppen förenar dans, teater och cirkus. I uppvisningen används fyra meter höga stänger som böjer sig. Strange Fruit uppträder två gånger framför riksdagshuset.
I Gårdsbacka har man möjlighet att ta sig ett nattdopp i stämningsskapande belysning. I samma stadsdel kommer ungdomar att skapa konstverk i en gångtunnel.
Under natten kommer man att visa filmer som valts genom publikomröstning i utomhusbiografier invid Glaspalatset och Gårdsbacka köpcentrum.
Programmet till Konstens natt finns på Helsingfors festspels webbsidor på adressen www.helsinginjuhlaviikot.fi.

Hollywood gör film
om de bulgariska

vårdarbetare som var fängslade i Libyen i åtta år, uppger FNB. Fem bulgariska skötare och en palestinsk läkare dömdes för att ha hiv-smittat 460 barn avsiktligt.
Filmen produceras av Sixth Sense Productions. Bolaget har bland annat finansierat den Oscarnominerade filmen Hotel Rwanda.
Vårdarbetarna har överlåtit rättigheterna till att göra film om temat åt Sixth Sense. Filmen ska heta The Benghazi Six.
De fem skötarna och läkaren blev först dödsdömda men domen ändrades senare till livstidsfängelse. Till slut lämnades de ut till Bulgarien, men Bulgariens president benådade dem när de kom till landet.