DELA

kulturnotiserEn av Finlands
stora regissörer,
akademikern Rauni Mollberg dog tidigt på torsdagsmorgonen, skriver FNB. Han avled i Loimijoki efter en lång och svår sjukdom. Mollberg blev 78 år gammal.
Rauni Mollberg blev känd redan på 1960-talet med flera populära tv-serier. Som filmregissör slog han igenom med sin debutfilm ”Jorden är en syndfull sång”, som sågs av över 700 000 biografbesökare. Filmen bygger på en roman av Timo K. Mukka.
– Jorden är en syndfull sång var också den första finländska filmen som fick internationell framgång. På det sättet var Mollberg en pionjär, påminner filmvetaren Peter von Bagh.
Andra filmer som Mollberg är känd för är hans version av ”Okänd soldat” från 1985, ”Milka” och ”Rätt bra för att vara människa”.
I sina verk behandlade Mollberg allmänmänskliga teman såsom en ung kvinnas sexuella uppvaknande, förbjuden kärlek, religiositet och vansinnigheten med krig. Han stod nära naturen och vardagen. Han var också skicklig på att hitta och regissera amatörskådespelare.En skrivtävling
arrangeras av
Radio Extrem och De Ungas Akademi samt Svenska veckan. Unga verbala skribenter med åsikter om allt från sex och bilar till mat och miljöproblem efterlyses.
För att delta i tävlingen skall man skriva en kolumn på 1.000-1.500 tecken. Texten får handla om vad som helst. Det vinnande bidraget belönas med ett pris på 1.000 euro.
Texter och fullständiga namn- och kontaktuppgifter skickas in per e-post till monica.eklund@yle.fi, före kl.16.00 fredag 26.10. Därefter utser en jury fem skribenter, som belönas med en exklusiv workshop måndag 5.11 tillsammans med författare och litteraturvetare. Av dessa fem utser juryn en vinnare, som får ta emot priset i Helsingfors onsdagen den 7 november.Det vinnande bidraget publiceras även i tidningen Papper, på X3Ms webbsida x3m.yle.fi och läses också upp på Radio X3M.
Alla bidrag som skickas in behandlas konfidentiellt.
Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse står för priset på 1.000 euro. Mera information om tävlingen ger Monica Eklund på telefon 09-1480 5314 eller 040-869 1157, samt per e-post på: monica.eklund@yle.fi.Ett påskägg
av den ryske
guldsmeden Peter Carl Fabergé går troligen under klubban till ett rekordpris på en auktion i London den 28 november. Ägget väntas bli inropat för cirka nio miljoner pund, motsvarande 13 miljoner euro, skriver FNB-Reuters. Det genomskinliga, ljusröda ägget innehåller en klocka..