DELA

kulturnotiser



En konsert i
allhelgonatid
blir der i S:t Görans kyrka i Mariehamn på alla helgons dag, lördagen den 3 november, kl. 18. Catherine Frisk Grönberg, sång, Kjell Frisk, klarinett och oboe, Kristoffer Arvidsson, cello, samt Judit Deáki, piano och orgel, medverkar.
Det bjuds på musik av Debyssy, Fauré, Scarlatti, Bach, Mozart och Händel.



Sten-Erik
Abrahamssons
senaste roman ”Stad i skugga” får en positiv anmälan i tidningen Löntagaren. Birgitta Åmossa skriver att det kännetecknande för Abrahamsson är en bred epik där persongalleriet och stadsbilden lever på ett mycket tilltalande sätt. Kvinnorna är i centrum och författaren fångar genom dem verkligheten från krisåren.
Åmossa anser också att många kunde lära av Abrahamssons sätt att skriva:
”Jag anser att många författare från fastlandet – från Riket – kunde ha stor glädje av att bekanta sig med Sten-Erik Abrahamssons skönlitteratur stabilt byggd på den åländska historiens grund. Nybörjare och även längre hunna författare kunde låta sig inspireras av hans verk.”



Nationaloperan
i Helsingfors

har inlett höstsäsongen med Rossinis ”Barberaren i Sevilla” som spelas fram till den 14 november. Den 10 november är det premiär på Bizets ”Carmen” som ges till den 22 januari. Donizettis ”Kärleksdrycken” ges mellan den 24 november och 12 december och över julen spelas Puccinis ”La Bohème” med föreställningar mellan den 17 december och 23 januari. Operans svenska programbok har nyligen utkommit.



Deckarförfattaren
Liza Marklund,

som besökte Helsingfors bokmässa, säger att en av orsakerna till att här föds bra kriminalromaner är nordbornas tro på ett tryggt och lugnt samhälle, rapporterar FNB.
– En av grundvalarna för skapandet av kriminalromaner utgörs av klyftan mellan böckernas värld och den uppfattning vi har om världen vi själva lever i. Och den klyftan inte är så djup som vi tror, säger Marklund.



Skrivandets
lust och möda

kallar Finlandsinstitutet vid Snickarbacken/Birger Jarlsgatan i Stockholm en serie författarmöten under fyra novembermåndagar. Poeter från Finland har fått välja sina svenska samtalspartners. Den 5 november möter Agneta Enckell Marie Silkeberg, den 12 möter Catharina Gripenberg Ida Börjel, den 19 möter Lars Huldén Bengt Berg och den 26 november möter Katarina Gäddnäs Göran Greider.