DELA

Kulturnotiser

Antologin
”Trampa däck”
med ”berättelser från de sju haven” som Nyan berättade om i måndagens tidning är slutsåld, men finns i två exemplar på stadsbiblioteket i Mariehamn, berättar Kaj Karrento som medverkar i boken. Karrento är enda ålänning bland de totalt nitton författarna. ”Den oersättlige” heter Karrentos berättelse.

Kjell Ekström
föreläser på fyra
platser i Sydsverige under veckan, i Kristianstad, Klippan, Hässleholm och Landskrona, berättar initiativtagaren Jom Marianne Jonasson, ordförande i föreningen Norden i Hässleholm.
Hon berättar att föreningen i Hässleholm i höst har Märkesåret 1809 som tema. Förste föreläsare var Patrik Sibelius från Åbo Akademi, även känd på Åland, som talade över ämnet ”Vi som blev på den ryska sidan” vinklat i idé och lärdomshistoria.
Kjell Ekström skall tala om konst över gränsen, om finländska konstnärer i Sverige och svenska konstnärer i Finland.
– Sedan avslutar vi serien med ”Finsk afton”, musik, design och mat, säger Jonasson.

Tomas Alfredson är
årets Hasse Ekman-
stipendiat, den tredje i ordningen. Skådespelaren och regissören Gösta Ekman delade ut priset som är på 50.000 kronor.
Priset ges till en person som verkar i Hasse Ekmans anda. Tidigare stipenditater är Peter Dalle (2005) och Maria Lundqvist (2007).

Förhandsfavoriten
Hilary Mantel
från Storbritannien får årets Bookerpris för sin historiska roman ”Wolf Hall”, skriver FNB.
Romanen handlar om kung Henrik VIII:s rådgivare Thomas Cromwell.
Bland övriga nominerade till priset fanns Nobelpristagaren J M Coetzee för boken ”Summertime” och A S Byatt för ”The children’s book”.
Bookerpriset är ett av de mest uppskattade litteraturpriserna i världen. Prissumman är 50.000 pund.

Årets Ars Fennica-
kandidater presenteras
på en utställning som öppnades på Kiasma i Helsingfors i fredags.
I år är alla kandidater finländska män. Det är skulptören Matti Kalkamo, bildkonstnären Mika Karhu, bildkonstnären Jussi Kivi, konstmålaren Jyrki Riekki och konstmålaren Petri Yrjölä som tävlar om priset.
Ars Fennica är det största bildkonstpriset i Finland, 34.000 euro. I år utses vinnaren av chefen för London Tate Modern-museet, Vicente Todoli.