DELA

kulturnotiser

Minimusikalen ”Hemligheten”
kommer att framföras på Lemböte lägergård på torsdag kväll klockan 19.00.
Det är 60 barn på Lemböte musikläger som kommer att framföra musikalen, skriver av Jerker Leijon. I samband med framträdandet samlar man in kollekt för att kunna köpa takpärtor till Sjöfararkapellet i Sjökvarteret.


…och om hemligheter
handlar också Radio Vegas nya programserie som startar på lördag. Hemligheter: ”När Gud blundade” heter första delen i serien som handlar om två kvinnor som berättar om händelser som gjorde att livet tog en ny vändning. I den första delen, som sänds kl 18.10 på lördag träffar vi Janet, som var mamma och lyckligt omgift, men fick en känsla av att något inte stod rätt till mellan dottern och mannen.


Varianter av kaffegarnityr
är temat för Geta Marthaförenings utställning under Getadagen på lördag den 17 juli.
Liksom tidigare består utställningen av föremål som lånats från hem och hushåll i Geta. Kaffegarnityren, som vanligtvis är tillverkad i porslin, silver eller nysilver består av tre delar: kaffekanna, sockerkål och gräddsnäcka. Utställningen är öppen endast under Getadagen i Geta församlingshem mellan kl 12 och 15.


Textilutställning med kuddar
och väggbonader blir det nu på Linastugans loft på Hällövägen 6 i Geta Finnö. Utställningen Sommarvind II är öppen mellan den 20.7 och 12.8 tisdag-fredag kl 12-17 och onsdagar till klockan 20.


De medeltida mynt
som hittades i Vårdö Sandö i juli 2008 av Anneli Danielsson finns nu utställda i Kastelholms slotts. Mynten som nu är konserverade är tillfälligt utställda för sommaren i slottets Norra länga.
Marcus Lindholm har skrivit en artikel om skattfyndet i Åländsk Odling 2008-2009.


Folkmusikgruppen The Pee Gees
ges en uppskattande recension i finlandssvenska folkmusiktidskriften Fiolen min.
Recensent Åke Grandell tycker att skivan faller fint in i strömmen av modern folkmusik utan att kännas tillgjord. ”Välarbetat och genomtänkt samtidigt som det glittrar av ung kreativitet i arrangemangen”, skriver han.
Samma recensent plockar också fram åländska Ulvens döttrars skiva ”En klunk av det blå” och betecknar den som en personlig produktion som håller för alla slag av musikalisk genomlysning (Grandells stavning). Recensenten ondgör sig över hur svårt det är att hitta dylika skivor i butiker och bibliotek: ”Att den här skivan nominerades till Nordiska Rådets musikpris 2009 säger också något om produktionen – och om det totalt urdumma i hela situationen.”