DELA

kulturnotiser



Om ”Operaboom
på Åland” skirver
Mitt i Musikens veckomagasin på Sveriges radios webbsidor. I artikeln, signerad Mats Tiborn, sägs att över 20 duktiga operasångare kommer från Åland. De flesta har kommit fram under de senaste åren.
De flesta av sångarna har någon gång gått på Ålands musikinstitut och de flesta har då gått hos sångpedagogen Catherine Frisk Grönberg, noterar Tiborn.
Han intervjuar Frida Österberg som håller på att öva på operan ”Askungen” i ett av Göteborgs Operahögskolas övningsrum.
– Hon är en av de fem som lyckats få en av de eftertraktade platserna på Göteborgs Operahögskola, skriver Tiborn som också räknar upp hela raden med andra duktiga unga sångare från Åland.
– Det är ganska fantastiskt hur det blivit så här, säger för sin del Jenny Carlstedt som också intervjuas av Tiborn.
– Det kommer många sångare härifrån, många sångare i alla genrer egentligen, kanske framförallt opera, säger Catherine Frisk Grönberg.
På länken: http://www.sr.se/sida/arkiv.aspx?programid=3358&artikel=3154001&date=2009-10-01 kan man finna hela artikeln.



Samlaren, profilen
Lars Lindströms
kvarlåtenskap blev ett så kallat danaarv. Nu har den stora mängden material han efterlämnade sorterats och materialet säljs på tisdag kväll i museibyråns gamla lager, före detta Godmans i Godbycenter.
– Vi har sorterat ca 40 kubikmeter bananlådor. En stor del utgjordes av tidningar och papper som återvinns, men det fanns oerhörda mängder med böcker, en liten mängd kuriosa och några möbler samt frimärken, säger Kjell Ekström som haft huvudansvaret för genomgången.
Medlemmar i Önningebymuseets vänner och Önningeby hembygdsförening har utfört arbetet. Bland materialet fanns en stor mängd arkivalier. Bland annat från Robert Mattssons hus vid Torggatan i Mariehamn. Handlingarna förs till Ålands landskapsarkiv .
– Robert Mattssons historia kan nu skrivas om och kompletteras. Bland materialet finns handskrivna brev, redovisningar över fartyg och mycket annat, säger Ekström.
Försäljningen av böcker och kuriosa sker på tisdag kväll kl. 18-20. Det filatelistiska materialet kommer att säljas vid ett senare tillfälle.



Kulturaktiva
i Saltvik

får möjlighet att diskutera och lägga fram idéer när Ålands kulturdelegation besöker kommunen på onsdag kväll. Kl. 18 kan man träffa delegationen på kommunkansliet i Nääs. .