DELA

kulturnotiser



Filmhuset
Bio Savoy Ab
är namnet på ett nytt bolag som Tina Landell och Juanita Adams, från fastländska Kino City Ab, bildat. I väntan på att renoveringen av Bio Savoy skall bli klar så att man kan visa film där igen så är det också detta bolag som står bakom filmvisningarna i Alandicas auditorium.
Nästa premiär i Alandica blir ”New Moon” som har premiär den 20 november. Man kommer också att visa ”Luftslottet som sprängdes”, den sista delen av Stieg Larsson-trilogin, vid världspremiären den 27 november. Filmen kommer upp i det övriga Finland först 1 januari nästa år.



Örongodis från
30-talet till i dag

står på repertoaren i den konsert som Sofie Asplund, sopran, Frida Österberg, mezzosopran och Kaj-Gustav Sandholm, piano, ger i Margaretagården i Mariehamn på lördag, den 7 november, kl. 15.00. Det blir musik ur ”Teaterbåten”, ”My Fair Lady”, ”Stormskärs Maja”, ”Chess”, musikteatern ”Katrina”, med flera.



Brändö får också
besök av Pettson
och katten Findus under Åbo Svenska Teaters höstturné. Som Nyan kunde berätta i går får Kumlinge, Föglö, Kökar och fasta Åland teaterbesök mellan den 23 och 27 november. Redan den 13 november kl 18 gästspelar ÅST med ”Pettson och Findus” i Brändöhallen.



Boken om Alaska
under den ryska tiden
som K-G Olin i Jakobstad gav ut för ett antal år sedan kommer nu i ny upplaga. Boken berättar om de finländare som vistades i Alaska under dess ryska tid. Bland de mera färgstarka av dem var finska folkskolans fader Uno Cygnaeus, som ställde till med skandaler och gjorde sig känd som ”den dansande prästen”.
Två av Alaskas guvernörer under denna tid, Adolph Etholén och Hampus Furuhjelm, var finlandssvenskar.
Alaskaverkets andra del berättar om guldrusherna i Yukon och Alaska. Därtill har tidigare funnits en namnlistebilaga, som nu slutsålts. Namnlistan trycks inte upp, utan har satts ut på webben under adressen http://sfhs.eget.net/alaska. Den omfattar drygt 6.000 finländare som i något skede befunnit sig i Alaska i huvudsak under tiden före första världskriget.



Intermezzokören
ger julkonsert i Finströms kyrka den 4 december kl 19.30 och i S:t Görans kyrka i Mariehamn den 11 december kl 19. I Nyans översikt nyligen över julkonserterna i december hade konserterna svängts om.