DELA

KulturnotiserBarnfondsgalan
i helgen som

genomfördes på Parks bar i Mariehamn gav en behållning på hela 5.183 euro och 13 cent. Det berättar arrangörerna Mariehamn Jazz & Blues r.f. och Park restaurang och bar genom Sune Eriksson.
– Stort tack till alla musiker och företag och till publiken som bidrog till en toppenhelg, skriver Eriksson.
Behållningen från galan går till Ålands barnfond. Musikerna och banden ställde upp utan ersättning.Åtal väntar
konstnärsduon

Simka, som består av ålänningen Simon Häggblom och Karin Lind, från Sverige. Häggblom och Lind gjorde en installation med namnet ”Blick” bestående av gula plasthus på Landsort i Stockholms skärgård. Husen fäste man genom att borra i berget.
Konsttidskriften Paletten skriver i sitt senaste nummer att förundersökningen är klar och inom ett halvår väntas Leif Johansson, miljöåklagare vid Riksenheten för miljö och arbetsmiljömål åtala konstnärsduon för brott mot naturskyddslagen.
Bakom polisanmälan stod Skärgårdsstiftelsen som upprörts av att Simka borrat fast plasthusen i berget på Landsort och brutit mot naturreservatets föreskrifter
– Det har borrats i strandklipporna förr och om det rört sig om bronsfåglar som satts fast i klipporna hade det aldrig blivit någon anmälan, säger Karin Lind till Paletten.
– Skärgårdsstiftelsen är mot det mesta som är nytt och modernt och vårt verk upplevdes som provocerande eftersom det konkurrerade med någon annans bild av platsen, tillägger hon.Trummisen och
orkesterledaren
Kaj-Matti Oiling är död. Han gick plötsligt ur tiden i Spanien på torsdagen.
Den 66-årige Oiling var en musiker med brett register. Hans repertoar sträckte sig från jazz till rock och gospel. Han var särskilt känd som grundare av Oiling Boiling Rhythm’n Blues Band, som år 2001 var den första nordiska orkester att få en guldskiva för en rhythm’n bluesplatta. På skivan medverkade amerikanskan ”Blues Mama” Brown Sugar Dixon och den sålde i över 20.000 exemplar. Rundradions nyheter var först om att rapportera om dödsfallet, skriver FNB.
Matti Oiling framträdde genom åren i flera sammanhang också på Åland. Senast spelade han här med sitt Oiling Boiling Rhythm n’ Blues Band under Alandia Jazz sommaren 2006.