DELA

kulturnotiserMusikinstitutet söker
stråkmusiker inför
vårterminens orkesterverksamhet. Institutets kammarorkester söker violinister, violaster, cellister samt en kontrabasist för att bland annat kunna spela någon symfoni av Haydn och Lars Erik Larssons ”En vintersaga”, meddelar rektor Björn Blomqvist.
– Orkestern består i dag av åtta stråkmusiker och fem blåsare. Vid behov kan antalet blåsare utökas med skolans egna krafter. Däremot råder det brist på stråkmusiker just i år, skriver Blomqvist.
Skolan ser det som sin uppgift att kunna erbjuda sina elever orkesterverksamhet på kammarorkesternivå. Med externa krafter skulle detta kunna bli möjligt.
– Vi hoppas att amatörmusiker på Åland skall tycka att erbjudandet om samspel i orkesterform är intressant. Notläsningsvana är ett måste medan tidigare orkestervana inte är nödvändig.
Orkestern framträder i Jomala kyrka den 12 decemberi vid Ålands musikinstituts Luciakonsert för den som vill höra hur orkestern låter just nu. Då framför orkestern bland annat delar av en folkmusikmässa som man jobbat med under hösten.
Den som är intresserad är välkommen att ta kontakt med kapellmästaren Kjell Frisk.Ylva Eggehorn
kommer inte till
årets sista kultursoppa med Nordens institut i Alandica i dag. Eggehorn har meddelat förhinder på grund av sjukdom. Författaren Leo Löthman har dock på kort varsel lovat att ställa upp, meddelar informatör Maria Jonsson på Nordens Institut på Åland. Kultursoppan serveras kl. 12.Jerker Örjans och
Folke Wickströms

föredragsserie om det gamla Mariehamn i kulturnämndens regi har blivit mycket uppskattade – så till den grad att det tredje tillfället onsdag 25 november har flyttats från stadsbiblioteket till Ålands museums filmsal.
– Vi gissar att veckans ämne, innerstaden, kan locka ännu större publik än de tidigare ämnena, så att en större lokal kan behövas, skriver bibliotekschef Eva Gustafsson-Lindvall. oEn konstliga har
avslöjats av polisen
i Oslo. Ligan stal verk för tio miljoner norska kronor. Ingripandet har hemlighållits av polisen.
Fem personer – två svenskar, en norrman, en dansk och en portugis greps för en konstkupp mot galleriet Kaare Berntsen i september. Ingripandet mot ligan kunde ske efter ett hemligt, internationellt samarbete skriver Aftenposten, enligt FNB.