DELA

Kördag öppen för alla

Vivakören ordnar i samarbetete med de kända musikerna/artisterna/pedagogerna Anci Hjulström och Simon Ljungman från Göteborg en musikfest i Mariehamn den 21 januari i Alandica.
Samma dag håller Finlands svenska damkörsförbund sitt dirigentforum i Mariehamn. Dagen är ämnad för dirigenter, vicedirigenter och körledare. Deltagarna får delta i en verkstad i scenisk, musikalisk kommunikation. Verkstaden hålls av Anci Hjulström och Simon Ljungman.
– I workshopen lär man sig hur man kan nå ut till sin publik, hur man kan beröra. Hur väver man samman olika sånger med rörelser och med talad text till en helhet. Vad är musikalisk dramaturgi. Vad vill jag uttrycka med sången och hur får jag fram det, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.
Samma verkstad hålls en gång till under dagen och det tillfället är öppet för alla intresserade körsångare och musiker. Inbjudan har gått ut till alla ensembler på Åland och kostnaden för deltagandet står Ålands sång- och musikförbund för.
– Det här är en unik möjlighet att öka sin kreativitet och utveckla körens uttryck
På eftermiddagen börjar konserten där Flera röster från Åland, Almakören från Göteborg, och Vivakören medverkar.
Avslutningsvis ger Anci Hjulström och Simon Ljungman föreställningen Solutgång.
– Duon har gjort en kritikerrosad turné runt om i Sverige och sjungit i kyrkor, konserthus och på festivaler. Med hjälp av Kenneth och Ted Gärdestads låtar tar de oss till sol, vind och vatten, fångar änglar och hittar lyckliga dagar. qSista chansen
sjunga julsånger?

Trettondagsafton klockan 18.00 blir det sånggudstjänst i Jomala kyrka med temat ”Kungar tre fick jag på vägen se”.
Siv Ekström spelar fiol, Ida Kronholm sjunger och spelar fiol, Kaj-Gustav Sandholm spelar piano och orgel och Roger Syrén leder sånggudstjänsten. qFöglö bibliotek
har nya öppettider

Föglö bibliotek har nya öppettider från och med 1 januari. De nya tiderna är måndag 10-13 och 16.30-20, onsdag 16.30-20.00 och torsdag 10-13.00.
Just nu visas Charles Hemmingsons målningar på biblioteket. qPresident Tarja Halonen
blir dokumentärfilm

En dokumentärfilm om president Tarja Halonens vardag har biografpremiär i slutet av mars.
Filmen ”Fru President”, regisserad av Aleksi Bardy, följer med den första finländska kvinnliga presidentens liv i nästan 1,5 år.
Inspelningen av dokumentären inleddes i november 2010 och ska fortsätta till början av mars, då Halonen ger över makten till sin efterträdare. Produktionsgruppen har följt i Halonen i spåren både i kabinetten och på fritiden, både i Finland och utomlands. q