DELA

Katrina delar upp sig i två

Lördag innebär ett vägskäl för årets Katrina-festival. Då åker en del av musikerna vidare, via konserter på Kumlinge och Lappo, till Åbo musikfestspel där alla tre Klingande brev-stycken kommer att uppföras. Men det betyder inte slutet för den åländska festivalen, för en del av gänget stannar kvar och bjuder till avslutningskonsert med Eric Ericssons kammarkör i St Olofs kyrka Jomala, på lördag klockan 16.00.
På Kumlinge blir det konsert klockan 14 på lördagen i Sta Anna kyrka, där man kommer att framföra Sebastian Fagerlunds Klingande brev-stycke ”Oceano”. Konsertens violinist Laura Kokkos far Pentti Kokko har tidigare verkat som präst i samma kyrka, och kommer att närvara under konserten.
Klockan 18 samma dag blir det sedan konsert i Lappo Skärgårdsmuseum, där Ella Grüssner Cromwell-Morgans stycke framförs av samma besättning som under konserten i Alandica.….och breven reser vidare
Under Katrina-festivalen har publiken haft möjlighet att skicka en hälsning i 1600-tals stil, genom att riva ut ett vykort ur programbladet och lägga det i en tunna. Tunnan kommer att finnas närvarande under den sista Klingande brev-konserten på fredag i St Görans kyrka i Mariehamn.
Sedan reser tunnan med musikerna längs postvägen till Åbo musikfestspel. Den som vill posta sitt vykort med tunnan men inte tänker gå på fredagens konsert går det också bra att lämna in vykorten till Alandicas recpetion, hälsar Katrina kulturförening.Hiroshima-afton
med ljusceremoni

Med anledning av Hiroshimadagen den 6 augusti ordnar Emmaus Åland program i Sjökvarteret i Mariehamn nu på lördag. Programmet ordnas i samarbete med tidigare deltagare i Ship for World Youth, SWY, som är ett internationellt utbytesprogram för ungdomar som ordnas och finansieras av Japans regering. Ett tjugotal tidigare SWY-deltagare har träff på Åland och medverkar i programmet.
Årets tema är Japan och den jordbävning med påföljande kärnkraftskatastrof som inträffade tidigare i år. Under kvällen samlas pengar in till förmån för offer för katastrofen.
Kvällen inleds 19.30 med vikning av japanska fredstranor. Detta följs av musikuppträdande och tal om SWY och om händelserna i Japan.
SWY-deltagarna kommer att framföra japansk soran-dans och orogrammet avslutas traditionsenligt med att deltagarna lägger ut Hiroshimalyktor i vattnet vid Sjökvarteret.
Den 6 augusti 1945 fälldes atombomben över Hiroshima och den 9 augusti 1945 över Nagasaki. Hiroshimadagen uppmärksammas för att hedra minnet av de som föll offer för atombomberna samt för att manifestera vikten av fredsarbete.