DELA

Hemsång och Pleppo stora publikdragare

Wasa Teater bjöd publiken på fyra urpremiärer år 2011: Ängland, Akta dig för älgarna, Vesta-Linnéa! och Hemsång på stora scenen samt Pleppo Live! – Välkomna till mommos! på studioscenen. Hemsång av Erik Norberg, fritt efter Lars Sunds roman Eriks bok i regi av Ulrika Bengts, hade den största publiksiffran med 12.700 åskådare och 83 procents beläggning under hösten, berättas i ett pressmeddelande.
Pleppo Live! – Välkomna till mommos! av Ted Forsström och Kaj Korkea-aho var årets stora överraskare med extra insatta föreställningar och hundra procents beläggning; totalt blev det 4.800 åskådare och 41 föreställningar under höstens spelperiod. För regin stod Håkan Omars.
Pleppo Live! – Välkomna till mommos fortsätter sitt segertåg under våren. Spelsäsongen har förlängts till den 28 april med 40 föreställningar – och samtliga är redan utsålda! Den totala publiksiffran kommer därmed upp till 10.000 åskådare, ett rekord som ingen föreställning på studioscenen tidigare varit i närheten av.
Teatern kom upp till drygt 40.000 besökare och 261 föreställningar under året. Det är ett lika fint resultat som år 2010, då teatern ökade sin publiksiffra nästmest i hela landet och kom upp till 41.000 åskådare
Ängland av Ann-Luise Bertell i regi av Jarno Kuosa hade 5.200 besökare och Akta dig för älgarna, Vesta-Linnéa! av Tove Appelgren hade 6.100 besökare på stora scenen under våren.
Dan då Dan dog av Rasmus Lindberg i regi av Agneta Lindroos uppfördes på studioscenen och turnerade i skolor. Den hade närmare 4.000 åskådare. Pappa går i ide av Anna Krogerus i regi av Oskar Silén spelade på Vasallen och i regionens daghem/lågstadier för 3.500 barn.
Utöver detta ingick monologföreställningen Mannen från Malmberget, Scendrag med Sarén, den mobila föreställningen Blind date with the City, Teatersamtal, Ernst Underbar och en Tranströmer-afton i Wasa Teaters utbud år 2011. Riksteatern gästspelade med föreställningen Bergsprängardöttrar.
Wasa Teater inleder vårsäsongen 2012 med en prisbelönad fars-komedi: Michael Frayns Ramfeber har premiär den 21 januari på stora scenen i regi av Arn-Henrik Blomqvist. Det är första gången på närmare 20 år som teatern har en fars på repertoaren och förhandsintresset har varit stort.