DELA

Gryningspyromanen ska bli talbok

Det står nu klart att boken ”Gryningspyromanen” av Jörgen Pettersson och David Widlund hör till de utgivningar som även blir talbok i Sverige.
Gryningspyromanen har redan tidigare utgivits som ljudbok av Ordfront Ljud. Nu läses den alltså in ytterligare en gång för att också bli talbok och via alla svenska bibliotek göras tillgänglig för synskadade.
Skillnaden mellan talböcker och ljudböcker är juridisk. Ljudböcker är kommersiella satsningar som görs av privata förlag medan talböcker produceras med stöd av upphovsrättslagen och bara kan göras av bibliotek och organisationer som har regeringens tillstånd.
Det är organisationen TPB, Talboks- och punktskriftsbiblioteket, som besluter vilka böcker som blir talböcker. Bibliotek kan köpa, ladda ner eller låna in talböcker för utlån till personer med läsnedsättning.Åländska spelmän inbjudna till Kaustby
Spelmännen Siv Ekström och Ida Kronholm från Önningeby har bjudits in till folkmusikfestivalen i Kaustbys officiella festivalprogram. Festivalen inleddes i måndags och de åländska spelmännen spelar i program på den stora festivalarenan Keskipohjanmaa-areena på onsdag klockan 16 och i Pelimanni-talo samma dag klockan 14.30.
Ålänningarna deltar i det finlandssvenska programmet Lilla spelmanstämman tillsammans med Karlebynejdens spelmansgille, Lappfjärds spelmanslag, Småbönders Spelmanslag, Smedarna, Désirée Saarela-Portin, Trinda, Vestersundsby spelmän och Allspel.
I Pelimanni-talo deltar de i spelmansstugan på svenska där österbottningar och ålänningar spelar tillsammans.
Till festivalen, som pågår veckan ut, väntas över 70.000 besökare.
Fler kulturnotiser i papperstidningen!