DELA

Föreningsfestivalen 2010 samlar organisationsaktiva från hela landet. Evenemanget, som finansieras av Svenska kulturfonden, erbjuder finlandssvenska föreningar och organisationer en mötesplats för kunskap, utbyte av tankar, inspiration samt informationsspridning. I år ordnas festivalen i Helsingfors den 10–11. september. Festivalen arrangeras av Finlandssvensk festivalförening och Finlands svenska ungdomsförbund.
Temat för i år är frivillighet och finansiering. Under festivalens första dag får deltagarna ta del av intressanta föreläsningar och workshops som ur olika synvinklar behandlar temat. Bland annat Roskildefestivalens utvecklingschef Esben Danielsen samt inspiratören och coachen Emma Pihl gästar evenemanget.
Under festivalens andra dag ordnas den traditionella föreningsmässan på Narinken i centrala Helsingfors med program och aktiviteter hela dagen. På adressen http://www.festival.fi kan man finna mera information.Pianisten
Marianna
Shirinyan, som framträdde under Katrina kammarmusik på Åland i augusti, får Danmarks radios ansedda P2-pris. Shirinyan får priset för sin passionerade inställning till musiken och höga professionella nivå. Man framhåller även att hon tillfört det danska musiklivet nya dimensioner.Svenska Teaterns
första premiär
i ”exil” på Alexandersteatern i Helsingfors blir Ingmar Bergmans ”Fanny och Alexander”. Teaterversionen av Bergmans filmklassiker har väckt enormt intresse.
– Redan innan premiären är över 60 procent av biljetterna sålda, berättar teaterns informatör David Lindström.
Svenska Teatern är den andra teatern i världen som sätter upp ”Fanny och Alexander”. Pjäsen hade urpremiär i Oslo förra hösten.
Premiären på Svenska teatern – som under ombyggnaden verkar i Alexandersteatern vid Bulevarden – är den 15september..Liv Ullman
gästspelar för
första gången på Dramaten i Stockholm. Det sker i ”Lång dags färd mot natt” i början av december. Liv Ullman gör rollen som Mary Tyrone i norska Riksteaterns uppsättning av Eugene O´Neills pjäs. Föreställningen hade premiär 1 september och turnépremiär 6 september. Föreställningen ges bland annat på Den nationale scen i Bergen och Nationaltheatret i Oslo innan den besöker Dramaten.
På Dramaten ges ”Lång dags färd mot natt” den 8 och 9 december.