DELA

Filmen om Grace Kelly fick kyligt mottagande

Filmfestivalen i Cannes fick en stormig öppning. Festivalen öppnades av den franska produktionen Grace of Monaco, som handlar om Grace Kellys svåra år i början av 1960-talet.
Nicole Kidman spelar Grace Kelly, som var en av de största filmstjärnorna ända tills hon gifte sig med fursten av Monaco, Rainier III och lämnade Hollywood.
Filmen, som regisserats av Olivier Dahan var omtalad redan innan premiären. Furstefamiljen har kallat filmen för en fars. Furstesläkten Grimaldi lyste med sin frånvaro i Cannes.
– Det är sorligt eftersom filmen inte försöker vara illvillig. Jag vill säga att filmen gjordes med kärlek, sade Kidman på presskonferensen i Cannes.
På pressvisningen buade publiken och de första recensionerna var dräpande. Storbritanniens mest kända kritiker Peter Bradshaw kallade filmen för en 104 minuter lång Chanel-reklam ”men mindre känslig och djup”.
Filmens kommersiella möjligheter rankades inte heller högt av facktidningarna.
Stämningen på presskonferensen var spänd. Dahan, som tidigare bland annat regisserat en biografisk film om Edith Piaf, tog en försvarsposition.
– Graces karaktär är bara en nivå, sade Dahan.
I filmen spelar Kidman Grace Kelly, som förhåller sig till sitt nya liv som furstinna som om det skulle vara en filmroll.
– Hon var en stjärna som lämnade allt för sin familj. För en kreativ människa är det svårt att lämna sitt jobb, sade Kidman.
Händelserna koncentrerar sig på 1962, då Frankrike planerade att erövra Monaco. Det lilla furstendömet och casinostaden fick behålla sin självständighet uttryckligen tack vare Grace Kellys slughet och diplomati, påstår filmen.
Samtidigt handlar filmen om Kellys längtan tillbaka till filmbranschen. Alfred Hitchcock, som spelas av Roger Ashton Griffiths, åker till Monaco för att locka Kelly till att spela huvudrollen i hans nya film Marnie, men Rainier säger nej.
– Min största inspiration var Hitchcocks filmer. Jag ville hitta estetiken i den tidsperiodens filmer, sade Dahan enligt FNB.
Fler kulturnotiser i papperstidningen!