DELA

Christian Juslin är tenorsolist

i Topelius sagospel ”Prinsessan av Cypern” med musik av Fredrik Pacius som ges den 24 september i Vasa Stadshus. Det är i år 200 år sedan Pacius, den finländske musikens fader, föddes. kapellmästare Ulf Söderblom återupptäckte sagospelet för några år sedan och bad Lars Huldén att uppdatera det ålderdomliga språket. Det har tidigare framförts på Svenska Teatern i Helsingfors. Förutom Christian Juslin medverkar Ulla Brygger, Tiina-Maija Koskela och Tuula Paavola som solister. Vasa stadsorkester leds av Klaus Rautawaara. Verket uppförs på originalspråket svenska.Textil hantverk
från Åland
i form av handvävda mohairplädar och sjalar visar Gunvor Skogberg på Formex, Nordens största fackmässa för design och inredning som hålls 27-30 augusti i Stockholm. Skogberg visar också nya produkter som soffplädar i finsk ull och alpacka-bolero.Tonvis med böcker
rensas ut

för att ge plats för kaféer och författarträffar. Debatten om bokgallringen på stadsbiblioteket är het i Malmö, men förändringen pågår i hela Sverige.
– Det här är en generell trend, säger Niclas Lindberg, generalsekreterare i Svensk Biblioteksförening, till TT.
Lindberg menar att folkbiblioteken i Sveriges 290 kommuner måste hänga med när samhället förändras och allt mer material finns digitalt och inte enbart knutet till tryck text i bokform.
– Bibliotekens kärnuppgifter är att samla, ordna och tillgängliggöra information. När informationen får nya sätt att färdas så måste uppgiften ta sig andra uttryck än att bara ha böcker i hyllor, säger han i en FNB-notis.Rosenblad slutar
på Peppar.fi

uppger FNB. Nuvarande ansvariga redaktören för webbplatsen Peppar.fi Lars Rosenblad, tidigare chefredaktör på Nya Åland, har bett om att få återgå till sina tidigare uppgifter inom HSS Media.
Om ett par veckor lanseras nytt innehåll och utseende på både webbplatsen Peppar.fi och tidningen Papper. I projektet ingår att man rekryterar reportern Sunniva Strömnes, från den finska skvallertidningen Seiska (7-dagar).
– Den 11 september ska vi presentera både henne och det nya konceptet för Peppar och Papper. Det säger vd för bolaget Peppar & Papper Ab, Jan-Olof Svarvar.
Svarvar beskriver nya Peppar som en alldeles annorlunda produkt än den nuvarande webbplatsen. Peppar & Papper finansieras av Kulturfonden, Konstsamfundet och HSS Media i Vasa. Finansieringen är tryggad för fyra år. I dag har Peppar fem-sex tusen besökare per vecka.Ett utomhuskonstverk
brann upp

på lördagen i samband med bildkonstveckorna i Mänttä i riket, meddelar FNB. Branden misstänks vara anlagd, eftersom verket, Männens hus, väckt förargelse bland en del av besökarna. Verket hade gjorts av konstnärerna Ihana Havo och Tapani Kokko, och det föreställde en förfallen träbyggnad med skrot runtomkring. Verket har tolkats som ett uttryck för männens marginalisering. Branden upptäcktes av besökare. Konstnärerna har polisanmält fallet.