DELA

Blybarnen visas på Pilsnermackan

Agenda 21 och Ålands Natur och Miljö bjuder på visning av filmen Blybarnen på café Pilsnermackan på torsdag, den 26 januari.
Dokumentären ”Blybarnen” är gjord av Lars Edman och tidigare Åland24-medarbetaren William Johansson.
Filmen beskrivs så här: ”En unik historia om avfallsaffärer, ansvar och skuld. Det svenska gruvföretaget Boliden skickade under 80-talet nästan 20.000 ton giftigt avfall till den chilenska staden Arica. I dag är hundratals barn sjuka, man kallar dem ”Blybarn”.
Lars, en ung filmare från Skellefteå, träffar barnen i Arica och påbörjar en jakt efter sanningen. I Sverige möter han Rolf, tidigare miljöchef på Boliden och den man som på åttiotalet kontrollerade och godkände exporten. Tillsammans åker de tillbaka till Chile för att se konsekvenserna, och för att träffa barnen.”
Filmvisningen är gratis, ingen förhandsanmälan behövs.Gratis lektioner i svenska
för vårdpersonal på nätet

Webbplatsen Vårdsvenska (www.vardsvenska.fi) är en ny webbtjänst där sjukvårdspersonal kan lära sig svenska.
På Vårdsvenska-webbplatsen finns närmare två tusen språkövningar, bland annat vokabulärövningar, hörförståelse- och läsförståelseövningar samt en bildbank med över tusen bildövningar. Främst är webbplatsen riktad till ryska sjukskötare som är intresserade av att jobba i Finland eller redan jobbar här och behöver svenska i sitt arbete. En stor del av vokabulären i övningarna har att göra med just sjukvård. På webbplatsen finns också information och verktyg för arbetssökning inom vårdsektorn, information om Finland (registrering av utländsk yrkesexamen, visum, skattefrågor), information om kulturella skillnader mellan Ryssland och Finland och annan nyttig information för målgruppen.
– Kulturfonden vill med det här projektet stöda svenskundervisningen för invandrare i vissa yrken. Vårdpersonal är en strategiskt viktig grupp. Det behövs personal inom social- och hälsovården som kan svenska, förklarar Kulturfondens projektombudsman Sonja Ollas-Airinen.
Också andra än vårdpersonal som vill lära sig svenska kan dra nytta av sajten, eftersom alla övningar går att göra på både svenska, finska, ryska och engelska. Användaren kan välja både modersmål och det språk han eller hon vill lära sig helt fritt. I övningarna ingår också allmän vardaglig vokabulär på alla fyra språken.
Inom projektet erbjuds också gratis intensivkurser på en vecka för personer som använt det elektroniska undervisningsmaterialet och som vill öva upp sin muntliga färdighet. Kurserna erbjuds två gånger per år under tre års tid.