DELA

Åland slöjd- och konsthantverk
deltar i den finlandssvenska hantverksmönstringen ”Kraftfullt” tillsammans med Åbolands hantverk, Nylands hantverk och Österbottens hantverk. Föreningarna bjuder nu in sina medlemmar till hantverksmönstringen som är en jurybedömd vandringsutställning med finlandssvenskt hantverk.
Föreningarna vill med mönstringen uppmuntra hantverkarna till nyskapande och produktutveckling.
– Vi efterlyser tekniskt välgjorda föremål med gott materialval och med välanpassad form och funktion. Experimentlusta och djärvhet i kombination med det tekniska kunnandet och skaparkraften, som vi vet att finns i våra regioner, ger möjligheter till nytänkande och högklassiga produkter, skriver man i ett pressmeddelande.
Utställningen kommer att visas i de deltagande regionerna med start i Eckerö Post och tullhus under juni-augusti 2011, i Åbo under kulturhuvudstadsåret 2011 samt i Helsingfors under designhuvudstadsåret 2012 och i Vasa samma år.
Projektet stöds av Svenska kulturfonden. Sista anmälningsdag för mönstringen är 30 september. För mera information kan man vända sig till Saara Karrento, vikarierande verksamhetsledare på Ålands slöjd- och konsthantverk, telefon 14 577 och 0457 524 40 07 eller via e-post på: konsthantverk@konsten.ax. oJohannes
Salminens
nya essäbok, ”Islams två ansikten” är utgångspunkt för ett inslag i Radio Vegas Kulturtimmen.
– I den nya essäboken Islams två ansikten lyfter Johannes Salminen fram vikten av att söka sig tillbaka i tiden för att se hur mångskiftande och kontrastfylld vår gemensamma historia är beträffande religion och kultur. Vi tittar också in hos Agid Zibari och hans familj i Karis som firar Ramadan, skriver man i programinformationen kring Kulturtimmen, som sänds i Radio Vega i kväll, onsdag, kl. 18.03 och 22.15.I kväll ordnas
en vandring
kring Kalle Glad-rundan i Finström Pålsböle. Ciceron är Sören Karlsson.
Vandringen går bland annat till utsiktstornet på Storberget och till Kalle Glads stuga som öppnas för deltagarna.
Start från parkeringen vid Finströms kyrka kl 18.30. Vandringen tar cirka två timmar, berättar biblioteks- och kultuirchef Fredrika Sundberg.