DELA

Jali Madi förvaltar sitt arv i nya toner

Den här veckan gästas Åland av artisten Jali Madi från Gambia. Han för vidare griot-familjens berättartradition i en musik med moderna inslag. Strandnäs skola stod värd för Jali Madis första skolbesök någonsin.
På lördag uppträder han på stadsbiblioteket.
I Gambia är Jali Madi Kanuteh ett välkänt namn. Han är artisten som kombinerar traditionella gambiska instrument med musikstilar som jazz, hiphop, och funk. Musiken utgår från afro-manding, en musikstil som är väldigt populär i Västafrika, och typisk för just Gambia.
– Eftersom jag blandar stilar blir det lättare för yngre generationer att uppskatta min musik, samtidigt som jag för vidare traditionen, säger Jali Madi.
Traditionen är väldigt viktig eftersom Jali Madi hör till en mandinka griot-familj. Grioter är historieberättare, som i generationer har fört historier och musik vidare från generation till generation. Jali Madis familj sträcker sig ända tillbaka till 1400-talet.
– Min pappa var en framgångsrik musiker som ledde den nationella gambiska orkestertruppen, och min mamma var dansare i samma trupp. Musiken har alltid funnits i min familj, och jag var sex år gammal då jag började spela, säger Jali Madi.
I början ägnade sig Jali Madi främst åt hip hop, men efter pappans död ville han föra griot-arvet vidare.
– Det kändes självklart, det finns ingen annan som kan göra det. Jag blev intresserad av historierna och besökte äldre släktingar för att få veta mer, säger Jali Madi.
På lördag klockan 14 uppträder Jali Madi på Mariehamns bibliotek med sin musik, och berättelsen om sin familj. Besöket sponsras av kulturdelegationen vid Mariehamns stad och Svenska kulturfonden.
Läs mer i papperstidningen!

Ylva Vikström