DELA

Gamla bilder lever i Jomala

Kalle Wetterström har digitaliserat Andersböle gårds fotosamlingar, i hopp om att göra dem tillgängliga för eftervärlden.
Ett urval av dem kan beskådas på Jomala bibliotek under oktober månad.
– Jag tycker att bilder ska leva! Gamla fotografier hamnar lätt i pappkartonger och bara blir där, säger Kalle Wetterström, som svar på varför han ägnat sig åt att digitalisera över 300 bilder ur Andersböle gårds fotosamlingar.
Hans ursprungliga tanke med projektet var att göra bilderna tillgängliga för så många som möjligt.
– Det skulle vara fantastiskt om det fanns ett forum på nätet, där släktforskare och emigrantforskare och andra intresserade kunde komma åt bilderna, men jag vill inte själv vara den som startar upp det, säger Wetterström.
I nuläget finns alla digitaliserade bilder i Wetterströms ägo, men förhoppningen om att göra dem tillgängliga för allmänheten kvarstår.
I kväll, onsdag klockan 18-20 ordnas vernissage på biblioteket. Då finns Wetterström på plats och berättar om utställningen och digitaliseringsprojektet. Alla intresserade, samt de med identifieringskunskaper, eller idéer om hur projektet skulle kunna utvecklas på nätet är hjärtligt välkomna.
Biblioteket bygger också vidare på utställningen genom att den 20 oktober klockan 19-21 ordna ett föredrag om hur man börjar släktforska. Åsa Bonn berättar och visar var man hittar material och källor och hur man använder dem.
För att kunna anpassa storleken på föredragslokalen vill biblioteket ha förhandsanmälan av de som önskar komma, på telefon 31 725 senast den 16 oktober.
Läs mer i papperstidningen!

Ylva Vikström