DELA

Feminism på och utanför scenen

Repetitionerna av operan Magnus-Maria framskrider i grupparbetets och samtalens tecken. Relationen till den historiska Magnus-Maria gör det lättare att behandla normbrytande tematik.

Med en månad kvar till premiären av operan Magnus-Maria är den intensiva repetitionsperioden i full gång. I arbetet ingår återkommande förhandsvisningar för inbjudna referensgrupper. Den första har redan fått ta del av en del av föreställningen.
– Jag arbetar alltid så. Det är viktigt att sångarna möter publiken och förstår att det vi gör på scenen måste landa hos dem. Folk tar fasta på väldigt olika saker beroende på kunskap och intresse, och vi vill fånga upp det för att kunna göra föreställningen så angelägen som möjligt, säger regissör Suzanne Osten.

Kvinnodominerat
Berättelsen om Maria Johansdotter från 1600-talets Föglö, som valde att leva som man, väcker feministiska och könspolitiska frågor både i berättelsen och i arbetet med föreställningen. Nästan hundra procent av produktionsteamet är kvinnor.
– Jag är feminist och rättviseberoende, och det känns viktigt att få göra det här med en grupp kvinnor. Just för att föreställningens huvudfråga är varför vi överhuvudtaget är så fokuserade på man-kvinna-uppdelningen, säger Osten.
Producent Rosi Djupsund påpekar att hon fått överraskande många frågor om hur det är att arbeta i en grupp med bara kvinnor.
– Jag svarar alltid att det är underbart! Målsättningen har ändå inte varit att prioritera kön, utan kompetens. Att lyfta fram åländska sakkunniga har också känts viktigt.

Klippdockedräkter
En av ålänningarna som medverkar är kostymören Minna Palmqvist, hemma från Jomala men numera verksam som designer i Stockholm. Till sin hjälp har hon sömmerskan Lena Andersson.
– Det är fint och känslosamt att få vara en sommar på Åland, och härligt att få arbeta i grupp på det här sättet, säger Palmqvist, som i arbetet med dräkterna har jobbat nära såväl ensemblen som koreografen och scenografen.
Föreställningen sker framför öppen ridå, och ensemblen turas om att spela Magnus-Maria. Dräkterna måste således stöda berättandet såväl logistiskt som visuellt.
– Vi jobbar med en baskostym med små variationer. Lite som klippdockor. Jag tycker om att leka med suggestiva förändringar, säger Palmqvist.
I sin design är Palmqvist känd för att arbeta med könsöverskridande uttryck, så uppdraget känns hemvant.
– Under arbetet har vi flera gånger återkommit till ett citat av RuPaul: ”You’re born naked and the rest is drag”. Tittar man på historien blir det väldigt tydligt att modenormer för olika kön bara är påhittade, även om vi tror att de är sanning.

Läs mer om operan i tisdagens Nya Åland.

Ylva Vikström

ylva.vikstrom@nyan.ax