DELA

Mackan tar för sig av det goda livet

Namn: Veronica Margaretha Thörnroos, född Lindman.
Född: Den 16 juli 1962 i Saltvik Främmanby.
Bor: På Lappo och i Mariehamn.
Yrke: Infrastrukturminister, är utbildad till sjuksköterska.
Familj: Make Jan-Tore, döttrarna Caroline, född 1993, och tvillingflickorna Alexandra och Victoria, födda 1995. Till gänget hör också ullbollen Luna, en bichon frisé, fyra månader.
Födelsedagen: Firas enligt jubilaren i all enkelhet- Det blir tårtmingel på verandan på Lappo lördagen den 28 juli mellan klockan 13.00 och 17.00.
Nerskärningar i skärgårdstrafiken? Allemansrätten? Nej. Nu lägger vi alla aktuella frågor åt sidan och stannar upp tiden mitt i allt. Veronica Thörnroos fyller halvseklet jämt just i dag och det är dags att se bakåt och sammanfatta. Vad det var som hände egentligen? Var togs livsvalen?
Hon är på väg ut till sitt Lappo, väskan står packad på sängen i stadslägenheten, hon är lite på G, barfota, glad, drastisk, kraftfull. Telefonen ringer fyra gånger under den tid Nyan är på besök. Hon tillreder på vår begäran en smörgås och knipsar det gröna från en krukväxt i fönstret.
– Vad skrattar ni åt, undrar hon. Jag är numera både gluten- och laktosintolerant så jag ska ändå inte äta mackan.
En förklaring till hennes smeknamn ”Mackan” vill vi ha, men den har hon glömt.
– Jag glider väl omkring på en räkmacka, kan man tänka. Men så är det faktiskt inte. Jag jobbar hårt.
Nu får du berätta om ditt liv.
– Jag har ett bra liv, slår hon tveklöst fast. Jag har ett omväxlande liv som jag kan påverka själv och jag bor i den bästa av världar.


Livsval ett
Veronica är näst äldst av fyra syskon i en jordbrukarfamilj där pappan också arbetade på Elandelslaget och mamman i bank.
Veronica gick i skola i Rangsby, Godby och Ålands folkhögskola. Sedan pluggade hon i Ekenäs, Vasa och Helsingfors där hon blev färdig sjuksköterska inom hälsovården 1987.
Utanför nattklubben Sabina gjorde 17-åriga Veronica ett av sina stora livsval. Hon mötte Jan-Tore.
– Jag tyckte han var fruktansvärt snygg. Och det tycker jag ännu i dag.
Att vara sjömanshustru gillar hon.
– Jag tycker sjömansäktenskap är perfekt, med både gemensam tid och egen tid. Man behöver inte skaffa sig egen tid. Den får man på köket.
Till unga kvinnor av i dag ger hon ett gott råd:
– Skaffa er en sjöman!


Livsval två
År 1987 gifte de sig. Flyttlasset bar iväg till lilla Lappo. Att bosätta sig i skärgården såg hon aldrig som ett problem.
– Att bo i skärgården passar mig. Nej, man har inte tråkigt. Man ska ha ett rikt inre liv och kanske, som jag, ha svårt att sitta still. Vanligtvis har jag för mycket på gång.


Livsval tre
Veronica jobbade på sjön. Hon var på Rosella, Viking Sally, Athena och Calypso. Hon var sjuksyster ombord.


Livsval fyra
När första barnet föddes gick hon i land.
1994 började hon arbeta på Ålands sjöfartsläroverk som ledare för sjukvårdskurser för ombordanställda. Sedan kom tvillingarna. Det blev lite ”körigt”. Hon var sjömanshustru med tre små barn.
– Om man skulle få välja när det gäller barnen, så kanske man inte direkt väljer tvillingar. Det som räddade mig var min goda sömn. Jag kan somna var och när som helst. Så, när barnen sov, då sov jag.


Livsval fem
Veronica började arbeta politiskt. Centern var det naturliga valet. Enligt henne är centerfolk ett målmedvetet folk med fötterna på jorden. De har en genuin känsla för Åland. Partiet är dynamiskt.
– Det kändes helt rätt.
Efter nära 15 år i kommunstyrelsen insåg hon att många viktiga beslut tas borta i Mariehamn. Yrkesskolereformen engagerade henne.
– När man ser att besluten är fel, då måste man ställa upp själv.
2003 kom hon in i lagtinget. 2009 var det dags för landskapsregeringen.


Livsval sex
Det hände att Veronica reste tre gånger i veckan mellan Mariehamn och Lappo.
– Jag brukar kalla Alfågelns salong för mitt tredje vardagsrum.
Familjen beslöt att ta låta tvillingflickorna börja sjuan i Mariehamn. De skulle blivit ensamma på sin årskull i Brändö annars.


Livsval sju
Veronica hamnar i blåsväder. Och där står hon. Hon är noga med att varje beslut ska kännas rätt. Känns det inte rätt, väntar hon hellre.
Det senaste är att av 27.500 körtimmar i skärgårdstrafiken måste 3.000 bort. Det är en av de saker många, för att inte säga alla, ålänningar har synpunkter på. Hon tror dessutom över lag att det är mer legitimt att hacka på en kvinna.
– Det är tuffa nerskärningar, men vad är alternativet? Jag försöker tänka på hur alla beslut påverkar den enskilda människan och jag vet att jag gör mitt yttersta. Sedan är det bara att stå emot när folk attackerar. En del gömmer sig under anonymitetens sura filt.
Ibland tänker hon att hon gärna skulle vilka ”låna ut sina skor” en vecka.
– När drevet går är det bara att reva ett segel och sätta sig ner i båten.


Livsval åtta
Hårlockarna var stora och vilda. Nu har de fallit.


Inte vet
Berätta något vi inte vet om dig?
– Jag har varit med i amerikansk tv i ett program typ ”Dolda kameran”. Jag filmades när en man och en kvinna började slåss och mannen tog skydd bakom mig och mina gula jacka och jag skyddade mig genom att hoppa rakt ner i en buske.
Och så en sak till:
– Jag har deltagit i postrodden 13 gånger.

Kiki Alberius-Forsman

kiki@nyan.ax