DELA

Lasse Lundell kör med dolda kameror


Namn: Lars Anders Lundell.
Född: Den 18 januari 1952 i Jomala.
Bor: I Jomala Torp.
Yrke: Egen företagare.
Familj: Fru Harriet, sonen Kim, barnbarnen Emilia och Filip.
Födelsedagen:
Firas endast inom familjen.
När Nyans reporter ska lämna Lasse Lundells verkstad och kontor på Nyhemsvägen, tvärs över stora vägen från Kantarellen, då skrattar han lite och säger:
– Le! Du är med i dolda kameran!
Det tar ett tag att hitta den, övervakningskameran. Den är liten och sitter uppe i ett fönster.
Det är övervakningskameror, med ursprungslandet Kanada, som 60-åringen Lasse numera sysselsätter sig med största delen av tiden.
Men är det inte egentligen lite obehagligt?
– Jo.
Det erkänner han utan omsvep.
– Men de är ett hjälpmedel när det gäller att utreda brott. De är ett nödvändigt ont, som faktiskt skyddar liv och hälsa och förebygger stölder. Butiksägare kan tjäna in mycket på att skaffa övervakning, snart sagt kan hela inköpssumman strax vara intjänad. Så omfattande är faktiskt snatteriet. En attitydförändring är vad jag egentligen skulle vilja åstadkomma.

Sedelläsare
Så tidigare polis han är tycker Lasse att vissa regler sitter lite för löst hos en del medborgare. Den moralen som säger att det är fel att ta andras saker predikas inte överdrivet ofta. Men som det nu är har han hittat en nisch som vid närmare eftertanke passar som hand i handsken för just honom, men en utbildning i botten som fartygselektriker.
– På 1970-talet var jag polis. På 1980-talet var jag servicetekniker, där jag bland annat var med om att utveckla en sedelläsare, sådana som finns i växlingsautomater.
Teknik och ordning och reda, den kombinationen slutar i övervakningskameror.
I hans verkstad finns en rejäl dataskärm, på den syns några parkerade bilar. Då och då går en person förbi.
– Det är från en parkeringsplats en bit utanför Tammerfors. Det du ser är i realtid. Det händer alltså just nu.

Stan övervakas
Fler och fler övervakningskameror sätts upp i Mariehamn. Redan finns hundratals. Just nu monteras kameror vid skolorna, detta för att komma tillrätta med ofog.
– En kamera förebygger många brott, säger han. Vet man att man blir fast så är det inte lockande att göra något dumt.
Varje kamera filmar också, materialet sparas, upp till en månad är det vanliga. Så deckarnas genomgång av filmer av tunnelbanor och gator är inget påhitt längre.
– De stora butikerna har köpt kameror, Ålands lyceum är på gång, likaså Stadshuset och Idrottsparkens läktare.

Skylt
På Åland finns ingen lag som reglerar användningen av övervakningskameror.
I Sverige säger lagen att ägaren till en kamera både måste skaffa sig tillstånd för att använda den och dessutom ska allmänheten informeras via skyltar på platsen.
– I Finland är en liknande lag på gång. Vi här på Åland har egen behörighet på området, förklarar han. Det viktiga är att hantera kamerorna med förnuft.

Musiktekniker
Det är annars som musiktekniker de flesta känner igen Lasse. Det är vid konserter och debatter han syns i kulissen springa runt med sladdar och mickar. Det är också han som ansvarar för de direktsända föreställningarna i Stadshuset som körs i kulturföreningen Katrinas regi.
– Här kan du sitta och få precis samma upplevelse av en opera eller balett som om du satt i salongen i London, Moskva eller New York. Det är science fiction, konstaterar han, som numera efter ett antal sändningar bara är lite nervös för att något ska krångla.
En scenvagn står på tomten, det är en ombyggd tivolivagn som används som scen och loge vid framträdanden sommartid vid Sjödagar och annat.
– Först kan artisterna tycka att det ser lite simpelt ut, men snart nog upptäcker de vilken fin akustik som vagnen ger.
Fritiden fylls av ljuva toner. Lasse spelar i två band, Envisa och Luddez.
– Just nu känns det som jag har lite för mycket att göra. Min högsta dröm är att kunna varva ner och kunna ta det lite lugnare.
Lasses företag presenteras på hemsidan lunmatic.com.

Kiki Alberius-Forsman

kiki@nyan.ax