DELA

”Allt är ju stängt här på Åland”

Vi möter dagens turister Alessandro Venturi och Romina Baronti utanför St. Görans kyrka i Mariehamn. Klockan närmar sig fyra och de ser lätt stressade ut, de tittar sig omkring med kartan i hand, tittar på klockan, gestikulerar en aning så där på italienskt vis. Och visst är de italienare.
Varifrån kommer ni?
– Från Pisa i Italien. Vi kom igår och stannar en natt till på Åland.
Kom ni över med färjan?
– Ja vi flög till Helsingfors, tog färjan över och efter det här åker vi vidare till Tallin.
Hur hittade ni till Åland?
– Jag läste om det i guideboken för bara någon månad sedan och vi tyckte det lät intressant. Ett speciellt ställe när det hör till Finland men ändå inte hör dit, lite utanför allt annat, ovanligt. Vi blev nyfikna helt enkelt, säger Alessandro.
Vad har ni hunnit med här hittills?
– Inte så mycket, allt är ju stängt! Vi försökte gå till museet men det var stängt, nu tänkte vi besöka kyrkan och den var också stängd. Men Pommern var väldigt fin.
Så ni har haft lite otur med öppethållningstider här då!
– Ja, dessutom skulle vi hyra cykel men det gick ju inte heller eftersom vi då skulle vara tvungna att lämna tillbaka den innan sju, inte hinner vi någonstans då. Och dyrt är det också, i alla fall för en natts hotell. Men vi var och åt igår och det var inte så dyrt, det var på någon bar nära Torggatan.
Och vart är ni på väg nu?
– Nu ska vi ner till Torggatan och titta oss omkring, titta på parlamentet och sånt.
Vad skulle ni rekommendera att vi gjorde om vi kom till Pisa?
– Titta på det lutande tornet, förstås! Och floden är väldigt fin. Men kom i juni, då händer det mycket. Den 17 juni då vi firar vårt helgon, då är det en massa levande ljus tända längs floden. Den 30 juni har vi ”The game of the bridge”, då händer det också mycket i Pisa.

Sara Othman