DELA

Succéinsamling gav Afrika skor

FOTBOLL. Trehundrafyra par åländska fotbollskor har fått nya ägare – i Afrika.
Något som betyder extremt mycket, enligt Rickard Fritjofsson på välgörenhetsprojektet Football Hero.
– De är inte vana att få någonting gratis i livet, säger han.

I slutet av juli drog den förra Åland United-spelaren Hannah Salmén igång en insamling. Tillsammans med välgörenhetsorganisationerna Football Hero och Futebol dá força uppmanade Salmén och de nuvarande Unitedspelarna den åländska publiken att skänka sina fotbollsskor till barnen i Moçambique.
Nu har Football Hero med hjälp av Futebol dá forças organisation, där ett hundratal ledare och 4.000 flickspelare utbildas i såväl fotboll som mänskliga rättigheter, delat ut skorna.
– Barnens föräldrar har en lön på mellan 1.000 och 2.000 kronor i månaden och har inte råd med annat än mat och utbildning för barnen. När man delat ut skorna är barnen i ett chocktillstånd mer än ett glädjerus. Det betyder extremt mycket för dem, och det är en helt annan tacksamhet för den lilla glädje man får i livet än i Skandinavien, säger Rickard Fritjofsson.

”Stolt”
Han var i Moçambique i åtta dagar och sedan gick resan vidare till Gambia där han stannade lika länge. I Gambia har Football Hero hjälpt till att starta en skola där barnen kan fokusera både på fotboll och studier.
– Man är stolt över att kunna vara med och bidra till drömmar och till något som känns värdeskapande. Man får andra perspektiv på livet när man är därnere, säger Rickard Fritjofsson.
Hur organiserad är fotbollen i Afrika?
– Den är dåligt organiserad. För det första har de inga pengar till att arrangera seriesystem och bortaresor. Och när de är 18 år slutar de flesta för att de måste jobba in pengar för att driva runt familjen. Antingen blir man en seniorspelare i den högsta eller näst högsta ligan, eller så har man det bara som en hobby, säger Rickard Fritjofsson och fortsätter:
– Det är egentligen ingen bred satsning och lag i Europa och Skandinavien ligger hästlängder framför. Man tränar på grus- eller sandplaner och när det har regnat ser det ut som dåliga crossbanor. Det man ofta ser på duktiga afrikanska spelare är att de har en enorm teknik och bollkänsla, men eftersom man inte spelar så organiserat är de dåligt skolade taktiskt.

Totte Vesterlund