Åländska Linn i final mot Europa-trean

FRIIDROTT. Sprinttalangen Irene Ekelund är trea i Europa på 200 meter.
I Stockholmstävlingen Raka Spåret slog hon till med svenskt årsbästa; 7,39 på 60 meter – i final mot en åländska.
– Det var tufft motstånd, säger Linn Gustafsson, sjua i finalen på 7,89.
Linn Gustafsson och en handfull övriga IF Åland-friidrottare deltog på Raka Spåret i Sätrahallen i helgen.
På 60 meter häck noterades Gustafsson, född 1997, för en tredjeplats i damklassens direktfinal på tiden 9,06. Vann gjorde Västerås Emma Stenlöf på 8,79.
– Med tanke på att det är högre häckar än jag sprang som junior ser jag 9,06 som personbästa, säger Linn Gustafsson som gjort 8,85 på lägre häckar tidigare.
Mest nöjd var dock Gustafsson med sina 7,89 på 60 meter slätt i finalen där svenska sprinttalangen Irene Ekelund, Malmö AI, vann på 7,39 och kvalade in till inomhus-EM på distansen.
– Det var tufft motstånd, säger Linn Gustafsson och skrattar.

”Inte så coolt längre”
– Men jag har mött henne många gånger förut så det är kanske inte lika coolt längre, även om det är rätt häftigt. Sett till mina båda lopp är jag mest nöjd med 60 meter. 7,89 är bara åtta hundradelar ifrån mitt personbästa.
I F17:s längdtävling blev IF Åland-trion Maria Söderlund, Michelle Remmer och Emma Sjuls tvåa, trea respektive fyra på längderna 4,38, 4,27 samt 4,14. Vann gjorde Spårvägens Matilda Sönnergaard på 4,99. Söderlund deltog även i kula där hon stötte 8,90 som bäst vilket gav henne en sjundeplats i klassen som vanns av Bianca Salming – ishockeylegendaren Börjes dotter – på 14,46.
Remmer och Sjuls rundade av Raka Spåret med att ställa upp på 200 meter i damklassen där nämnda Irene Ekelund vann på supertiden 23,45; den tredje bästa tiden i Europa i år. Remmer och Sjuls noterades för tider strax över 30 sekunder.

Häckdebuterade
Lucas Mattsson sprang sitt första 800-meterslopp för säsongen och noterades för tiden 2.02,29 efter ett tekniskt väl utfört lopp.
Det räckte till en 12:e plats i herrklassen. Vann gjorde Turebergs FK:s Andreas Almgren, bronsmedaljör på JVM i fjol, på tiden 1.48,76.
Mattssons IF Åland-kollega Jonatan Lehtonen ställde upp i karriärens första häcklopp i P17-klassen, och avverkade de 60 meterna på tiden 10,16. William Frobe, Täby IS, vann på 8,29. Lehtonen deltog även i längd där han hoppade 5,01 som längst och blev sjua i tävlingen som vanns av IFK Tumbas David Svensson på 6,79.
Förutom Raka Spåret hade IF Åland en tävlande med på lilla XL-galan i Sätrahallen under söndagen där Amanda Gustafsson deltog i höjdhopp.
Med 1,43 slutade Gustafsson fyra av fem deltagare i F15-klassen där Kajsa Lindqvist, Väsby IK, vann på 1,65.
Gustafsson tog samma höjd som trean Madeleine Engström, Huddinge AIS, men Engström hade färre försök på 1,43.