Upp som en sol – ner som en pannkaka

ISHOCKEY. Med 91 utvisningsminuter och tre färska poäng i bagaget från lördagen tog IFK Mariehamn under söndagen sig an SKÅ IK & Bygdegård.
Det gick… sådär.

Inte mindre än 182 utvisningsminuter blev det när IFK Mariehamn besegrade Ekerö med 5–3 på lördagseftermiddagen.
–Vi har ju varit seriens gulligaste lag så det är väl bra att vi tuffar till oss lite, sa en lättad Kenneth Westerback, tränare i IFK Mariehamn, efter matchen.
En nykomponerad och spännande femma lockade man med inför helgens matcher, men i inledningen av matchen mot Ekerö på lördagen var det Ekerö för hela slanten. En hög press gjorde IFK-spelarna stressade och långa stunder kom man inte ur zon. 0–1 kom redan efter 1.23 och 0–2 minuterna efter. Fram till det hur rättvist som helst. I spel fyra mot fyra kunde sedan IFK reducera. Niklas Westerback la in pucken mot mål och Otto Silfver kunde styra in den. Ju längre perioden fortskred ju mer tog IFK över, men när alla väntade på kvitteringen kom i stället 1–3. Anton Gran åkte ifrån alla IFK-are och kunde få in pucken ur snäv vinkel, till synes inte helt otagbart för Henri Aaltovirta i hemmakassen.
–Vi är inte riktigt vakna när matchen börjar men jobbar oss in, sa målskytten Otto Silfver om den första perioden.

Vände i andra

Den andra perioden blev spelmässigt betydligt mer IFK och det var också hemmalaget som gjorde samtliga mål i mellanakten. 2–3 prickade Robin Englund in från blå efter bra tryck i offensiv zon. Halvvägs in i perioden kvitterade IFK. I sviterna efter ett bra powerplay fick Dominic Ingström stå alldeles själv i slottet och pricksköt in pucken. Bara minuten efter kom också ledningsmålet. Efter kraftigt tryck mot Ekerömålet kunde till slut Otto Silfver hitta rätt efter en öppnande passning av Robin Englund. Slutet av perioden spelmässigt jämnare men inga fler mål.
– Vår bästa period i år och så hittade ju jag rätt, vilket var på tiden, sa tvåmålsskytten Otto Silfver om den andra perioden.

Sex matchstraff

Tredje perioden blev sedan full av händelser. Sex matchstraff fördelade på två stora slagsmål och tre matchstraff per lag. Ett mål blev det också mellan bråken och det blev IFK:s stora målskytt Robin Englund, som gjorde sitt andra mål i matchen. På en spelvändning och fint framspelad av Emil Molander, fick han sätta avgörandet.
– Vi fick jobba mentalt för att komma in i matchen och få igång spelet men efter det vinner vi de två sista perioderna vilket var ett av målen i dag, sa en nöjd Kenneth Westerback efter matchen.

Tung förlust mot SKÅ

Söndagens match blev för IFK:s del inte särskilt lyckad. Trots kraftig övertag i skottstatistiken (43–32 till IFK), var det SKÅ IK & Bygdegård som avgick med en förkrossande seger – 10–2.
IFK:s mål gjordes av Niklas Kerwien (i powerplay 24.23 och betydde 1–2) och Jake Smith (43.27 och betydde 2–7).
I tabellen om åtta lag ligger IFK sjua på åtta poäng. För IFK:s del återstår nu fyra matcher innan division 3 delas upp i två serier – en övre och en nedre.