Tungt poängtapp för Åland United

FOTBOLL. När Åland United ställdes mot Ilves i damligans sista omgång var det inte bara en chans att revanschera sig för hemmalaget efter blott två poäng på fyra omgångar.

Det var också en kamp om en topp tre-plats i grundserien för att få hemmafördel i slutspelet – och för hemmalaget också ett tillfälle gott som något att ta den första segern sedan den 25 juli.

Men det började något trevande för United.

Gästande Ilves fick en fin chans att ta ledningen redan efter fem minuter, men Ada Nikkilä stötte Elina Myllymäkis fina inlägg utanför från nära håll.

Åland Uniteds motmedel var ett rakt anfallsspel, med flera bollar i djupled till anfallet.

Katie Kelly serverade de offensiva spelarna flera gånger om, och flera gånger kom United nära; bland annat när lillasysterna Maegan kom fri men lobbade över en utrusande Kreeta-Liisa Yli-Säntti efter knappa kvarten spelad.

Chanserna fanns där för ÅU, men inte skärpan.

I stället kunde Ilves göra matchens första mål efter 22 minuter när Elina Myllymäki fick fin träff med pannan på ett inlägg. Khym Ramsey gjorde en jätteräddning men Ada Nikkilä var först på returen och stötte in bollen i mål.

ÅU-tränaren Gary Williams valde att byta ut innermittfältaren Jessi Hietanen till förmån för en comebackande Hanna Lönnqvist och satsa på ett tvåmannaanfall.

Tre minuter före paus gav satsningen resultat när Cynthia Uwak ”stal” bollen efter att backen Anniina Pohjoismäki och målvakten Yli-Säntti tvekat på en långboll.

I andra halvlek stod matchen länge och vägde fram till det att vänsterbacken Chloe Jones nickade in 2–1 till Åland United på en Julia Tunturi-frispark.

ÅU såg ut att gå mot segern och förbi Ilves i tabellen till en andra plats, men på stopptid kom kallduschen när Tammerforslaget gjorde 2–2 genom en friställd Veera Kauppi.

Det oavgjorda resultatet innebär att Åland United slutar på fjärdeplats i grundserien, och får därmed ingen hemmaplansfördel i slutspelet (två hemmamatcher, tre bortamatcher).

PK-35 vann grundserien överlägset före Ilves och Pallokissat. (om)