Men frågan är om Fritjof Fagerlund gjort en finare insats än på Comrades Marathon.

Ålänningen hade bland annat världsmästaren bakom sig i Sydafrika.
Comrades Marathon i Sydafrika är för ultralöpning vad Vasaloppet är för längdåkning.

Comrades är världens äldsta och största ultralopp, och nästan jämnårigt med den svenska skidklassikern: Sydafrikaloppet instiftades 1921 medan Vasaloppet hade urpremiär året därpå.

Varje år ställer sig runt 20 000 löpare på startlinjen för att ta sig an de 89,13 kilometerna i KwaZulu-Natal-provinsen i östra Sydafrika. Loppet byter riktning vartannat år; ena året förläggs starten till Durban och målgång i Pietermaritzburg, för att året därpå byta håll. I år gick loppet från Pietermaritzburg till Durban i kuperad terräng och stor höjdskillnad. De avslutande 30 kilometerna av banan innebar nedförslöpning till kuststaden Durban, medan banans högsta punkt var på drygt 800 meter över havet.

Före Buud

Efter 5 timmar, 18 minuter och 19 sekunder gick sydafrikanen David Gatebe i mål som segrare, nästan sex minuter före landsmannen Ludwick Mamabolo. Amerikanen Max King – som vann VM-guld på 100 kilometer 2014 – var första icke-afrikan i mål med sin åttondeplats.

Ålänningen Fritjof Fagerlund var andre icke-afrikan i mål med en 14:e plats och en tid om 5.45.25. I åldersklassen H40 var Fagerlund fyra.

Anmärkningsvärt är Fagerlunds fina kilometertid på 3.53 – och att han höll svenske superlöparen Jonas Buud från Mora bakom sig. Buud – som så sent som i fjol vann VM-guld på 100 kilometer i nederländska Winschoten då Fritjof Fagerlund slutade sexa – slutade 22:a i loppet där Fagerlunds fina upphämtning på slutet såg honom plocka flera placeringar (han var 71:a efter 45 kilometers löpning).

Svenske löparen Anders Szalkai, som slutade 138:a, skriver i sin blogg på marathon.se att:

”Ingen passerade Fritjof på sista halvan och ser man till ”splittiderna” på andra halvan så hade han mellan 5-8:e snabbaste tid av alla i hela loppet”.

En av topplöparna som Fagerlund passerade ska enligt Szalkai ha utbrustit: ”Fritjof flög nedför backen!”.

Sprang för afrikansk klubb

41-årige Fagerlund tävlar för Norrtäljeklubben Rånäs 4H och representerar Sverige i internationella sammanhang. I Comrades Marathon var han dock inbjuden att springa för sydafrikanska Nedbank Running Club International.

Fritjof Fagerlund vann SM-guld på 100 kilometer 2014 och har flera fina EM- och VM-insatser bakom sig, men 14:e plats i megakonkurrensen i Comrades Marathon lär ålänningen skatta högt i sin framgångsrika karriär.

Fotnot: Nyan har sökt Fritjof Fagerlund som semestrar i Sydafrika.