Stark insats av decimerat IFK

FOTBOLL. Ytterliggare en match utan förlust. Men något vidare spel bjöds det inte på. Men med tio man nästan hela andra halvlek var IFK Mariehamn ändå nöjda med en poäng. På bilden syns Willis Ochieng som debuterade på hemmaplan.
Det började lite trevande och båda lagen kände på varandra utan att någon riktigt ville ta i taktpinnen. FF Jaro var något försiktigare och bevakade den viktiga poängen de redan hade med sig. Samtidigt lyckades IFK inte hålla i bollen tillräckligt länge och många passningar hamnade på fel adress.
Detta var också genomgående för hela matchen. IFK hade mycket boll men lyckades inte riktigt få fram de avgörande passningarna.
– Skulle vi fått hål på dem hade vi nog kunnat lyfta upp lite, sa IFK:s tränare Pekka Lyyski efter matchen.
När uppspelen inte gick genom höga bollar förbi mittfältet var det allt som oftast Peter Sjölund som skötte det offensiva spelet. Han hade mycket boll, var aggressiv och vann många närkamper. Tyvärr var han också alldeles för omständig med bollen och IFK lyckades aldrig riktigt få till något rakt spel upp mot sina forwards.

Sjabbel i försvaret
Första chansen kom istället genom sjabbel från bortaförsvaret som helt plötsligt lämnade Andreas Björk fri med deras målvakt. Björk rundade den utrusande keepern men kom ur läge och var tvungen att finta bort en försvarare varpå han stressades till ett avslut i burgaveln. Till besvikelse för 1.862 på WHA som reste sig upp i hopp om mål.
Ju mer första halvlek led tog IFK över mer och mer. Jaro hade egentligen inget offensivt att säga till om och hemmadebuterande Willis Ochieng behövde endast plocka ner några inlägg. Efteråt var han inte helt nöjd med slutresultatet.
– Det var ok, sa han. Inte jättebra
Trots att IFK hade svårt att hitta uppspelsalternativ lyckades de ändå skapa ett par bra målchanser i första halvlek och när de väl drog upp tempot med 20 minuter kvar borde de ha gjort minst ett mål. Bland annat hade Sjölund en nick utanför och Jani Lyyski höll sig framme i motståndarnas straffområde med några bra avslut.

Utvisning direkt
I ett något oorganiserat Jaro-försvar var det annars David Carlsson som var mest kreativ bland IFK:s offensiva spelare. Som vanligt var han stark i kroppen och värderade väl när han skulle hålla i bollen eller spela den. Tyvärr lyckades varken han eller IFK utnyttja den snabbhet som de båda kantlöparna Kristoffer Weckström och, framför allt, Tommy Wirtanen, innehar.
Andra halvlek rivstartade med straff för Jaro i den 48:e minuten. I en tilltrasslad situation i IFK:s straffområde räddar en liggandes Andreas Björk bollen med händerna. Straffen var solklar. Så även utvisningen. Det efterföljande ledningsmålet kom som ett brev på posten.
I och med ledningsmålet backade Jaro hem ännu mer och tvingade IFK framåt i banan. Både målet och utvisningen verkade dock tända hemmalaget.
– Konstigt nog sprang vi ännu mer med tio man, sa Lyyski.
Men några farliga chanser lyckas IFK egentligen inte skrapa och samtidigt blottade de sig bakåt för kontringar. Men mittförsvaret gjorde som vanligt en stabil insats och Peter Blomberg gav inte sina motståndare en chans i luftrummet.

Snygg kvittering
Så, i den 61:a gör IFK ett dubbelbyte och sätter bland annat in giftiga Justus Vajanne som efter en snygg skarvning av David Carlsson klipper till på halvvolley några meter in i Jaros straffområde. Rakt upp i nättaket. Otagbart för målvakten. 1-1.
Målet värmde både publik och spelare och Jaro försökte flytta fram spelet. Men med tio man orkade IFK inte hålla spelet upp utan sjönk ner i samma låga tempo som Jaro startade matchen i. Avstånden mellan lagdelarna blev alldeles för stora och en i stort sett ensam David Carlsson kämpade förtjänstfullt på topp.
– Jag tycker det var jättestarkt att vi tog en poäng, sa Lyyski efteråt.
De sista minuterna var sedan en lång transportsträcka mot slutsignalen. Visst, i slutet skapade båda lagen några chanser. Men det hettade liksom aldrig riktigt till. Precis som matchen i helhet.