DELA
© Nya Åland

Sportens julnötter 2009

FRÅGESPORT. Åland Uniteds FM-guld är bara en liten del av allt det som hänt i sportväg på Åland under 2009. Nu vill testa hur mycket ni läsare minns, genom att ställa en fråga per sportmånad.
Håll till godo!

1. I januari kvalificerade sig golfaren Anna-Karin Salmén för spel på Europatouren 2009. På vilken golfbana spelades kvalet?
a) Metropolitan Golf Club, Australien
b) La Manga Club, Spanien
c) Emirates Golf Course, Dubai

2. ÅM i bowling avgjordes i februari. Vilka vann de tre klasserna (dam/herr A/herr B)?
a) Maria Welin/Stefan Sundberg/Tom Hansen
b) Brita Johansson/Kenneth Danielsson/Stefan Holmqvist
c) Malin Bamberg/Mats Rosberg/Sebastian Mattsson


3. Vasaloppet skidades den 1 mars. Bäst av ålänningarna var Jomala IK:s Markus Karlsson. Vilken var hans placering?
a) 189
b) 211
c) 307

4) Finalerna i den åländska innebandyligan spelades i april. Vilka lag tog hem segern i dam- respektive herrklassen?
a) Gasen i botten/Lemlands IF
b) IBK Hammarland/Liffarna
c) IF Fram/Fett

5. VM i bänkpress avgjordes i Luxemburg i maj. Kenneth ”Kenta” Sandvik tog hem silvret i 125 kilosklassen. Hur mycket lyfte han?
a) 296 kilo
b) 305 kilo
c) 325 kilo

6. IFK Mariehamn tog emot Atlético Madrid hemma på Wiklöf Holding Arena den 2 juni. Vad blev matchresultatet?
a) 2–1 till Atlético
b) 1–1
c) 2–0 till Atlético


7. Öspelen hölls på Åland den första veckan i juli. Hur många medaljer tog de åländska idrottarna?
a) 26
b) 39
c) 53

8. Beachvolleybollturneringen Paf Open ordnades i Mariehamn i slutet av augusti. Vilka nationer vann på dam- respektive herrsidan?
a) USA och Tyskland
b) Brasilien och Holland
c) Brasilien (både på dam- och herrsidan)

9. I september stod det klart att Åland United skulle bli 2009-års damligamästare. Trots att de förlorade mot Ilves den 26 september säkrades guldet i och med att Honka samma dag förlorade mot FC United. Men hur många ligamatcher vann egentligen Åland United under säsongen? (Totala antalet matcher på en säsong är 22 stycken)
a) 20
b) 18
c) 16

10. Alandia Sailing Team tog silver i matchrace-NM i oktober. Man fick dock inte segla någon final. Varför?
a) Finalen ställdes in på grund av tidsbrist.
b) Finalen ställdes in på grund av för dåliga väderförhållanden.
c) Finalen ställdes in på grund av ett sjukdomsfall.

11. Finlands damlandslag i fotboll mötte Armenien i en VM-kvalmatch den 21 november. Annica Sjölund gjorde tre mål för Finland. Hur slutade matchen?
a) 3–3
b) Finland vann med 7–0
c) Armenien vann med 4–3

12. I december ordnades Geta Marathon för andra året i rad. Vem vann helmaran?
a) Markus Karlsson
b) Marcus Svensson
c) Fritjof Fagerlund



 


(Rätt svar: 1) b, 2) c, 3) b, 4) a, 5) b, 6) a, 7) c, 8) b, 9) b, 10) a, 11) b, 12) b)