Spökjakten är över…

FOTBOLL. Spökjakten är över. För första gången lyckades IFK Mariehamn besegra ett Åbo-lag i Tipsliga-sammanhang. Det blev förkrossande siffror då IFK Mariehamn säkrade femteplatsen genom att besegra TPS med 4-0 efter mål av Peter Sjölund, Tommy Wirtanen, André Hansell och Justus Vajanne.
– En strålande säsong, säger IFK-tränaren Pekka Lyyski.
IFK Mariehamn är landets femte bästa klubblag. Det är klart efter att IFK Mariehamn besegrat TPS i Åbo med förkrossande 4-0 (3-0) i söndags. Den relativt nykomponerade anfallsduon Peter Sjölund och Tommy Wirtanen fick en drömstart på matchen. Redan efter sju minuter gav Sjölund IFK ledningen efter ett inlägg av Wirtanen. Och i den 20:e minuten var det Wirtanens tur att hitta rätt.– Det var blött och halt och stor plan så vi satsade på kontringsfotboll, säger tränaren Pekka Lyyski.

Säkrade femteplatsen
Och IFK utnyttjade TPS svaga backlinje till max. Innan halvtid hade André Hansell ökat på till 3-0 på en hörna av Gabriel Petrovic. I andra halvlek fastställde inhopparen Justus Vajanne slutresultatet till 4-0 i den 80:e minuten. Även detta efter en hörna, slagen av inhopparen Alexander Weckström.– Vi var aldrig hotade. Det var närmare 5-0 och 6-0 till oss, säger Lyyski.Ett kompakt försvarsspel, ett giftigt anfall och en säker målvakt i Antti Kuismala. Hela laget gjorde en kanoninsats mot TPS. Och i och med segern säkrade IFK femteplatsen i Tipsligan då MyPa föll hemma mot VPS med 2-1.

Första Åbo-segern
Segern mot TPS är också den första trepoängaren IFK tar av ett Åbo-lag i Tipsliga-sammanhang. Så nu är spökjakten över för grönvitts del. En match återstår för IFK den här säsongen. Betydelselös för grönvitts del men livsviktig för FF Jaro som vid förlust ramlar ner i division I. IFK kan alltså spela bort Jaro från Tipsligan.– Det är Jaro själva som spelat bort sig, säger Lyyski om Jakobstadslaget faller ur.Och Lyyski tror inte att det blir några problem att motivera spelarna inför säsongens sista match.– Vi har en del kvar att bevisa. Vi ska spela en bra match inför hemmapubliken.

Sjölund trestjärnig
Samtliga stjärnor gick till IFK-spelare i söndags. Sjölund, som haft en strålande höstsäsong, erhöll 3 stjärnor. Hans anfallskollega Tommy Wirtanen 2 och backjätten Peter Blomberg 1. Justus Vajannes mål var hans sjunde för säsongen och Vajanne leder den interna skytteligan före Sjölund som gjort fem fullträffar.Klart är även att TPS-tränaren Kari Ukkonen inte kommer att fortsätta träna Åbo-laget nästa säsong.