Silvertårarna föll på WHA

FOTBOLL. Inför finsk rekordpublik förlorade Åland United matchen med 1-2 och guldet till PK-35.
– Något sådant här kommer att ta lång tid att smälta, sade lagkaptenen Monica Dolinsky efter matchen.
I första halvlek visade Åland United att någon nervositet inte satt sig i benen. Efter en svag insats i Kuopio i näst sista omgången där guldet kunde säkrats var det upplagt för fest i Mariehamn. 1 593 personer, nytt publikrekord för finsk damligafotboll, hade kommit för att se de regerande mästarna försvara titeln. ÅU vågade också gå framåt och ville ta ett grepp om guldet.
Snart visade det sig att PK inte skulle låta sig köras över på bortaplan av den enda konkurrenten om ligan. Frågetecknen för hela Ålands lag började rada upp sig på planen. Försvarsspelet var inte samspelt nog. PK-35 spelade rakare och med kyla, trots bortaplan och segertvång. Bortalaget vann fler dueller. Redan i 22:a minuten fick Sanni Franssi stå ensam i Åland Uniteds straffområde. Den bjudningen tackade Franssi för och gjorde 1-0 med ett oförutsägbart skott. En tung filt lade sig över WHA.
Vandalaget hade inte mest boll, lyckades inte med flest passningar och anföll med färre spelare. PK-35 gjorde det enda som behövs: mål.

Studs dåligt omen
I andra halvlek var det så nära att Åland United gick upp till den poäng som räckte till guld. Adelina Engmans nick studsade på linjen. Tecknen på ÅU:s oflyt kunde inte ha varit tydligare. PK-35 fortsatte med det enklare spelet och flera vunna dueller. Efter just en sådan duell gjorde Sanna Saarinen 2-0. En höjdboll in mot straffområdet räckte.
Hoppet stod Kim Sundlöv för genom 1-2 en kvart senare. Mittbacken var en osannolik målskytt, men kanske var det osannolika det som skulle rädda ÅU. Hoppet släcktes definitivt efter fem minuters övertid där PK rutinerat spelade av tiden och bort sin egen nervositet.
Hemmalaget kommer att minnas de missade chanserna. Ett skott från Juliette Kemppi nådde till slut fram till Cynthia Uwak, men en bortafot hann emellan. Efter förvirring i straffområdet sköt Uwak i nästa fina chans på ännu en bortaspelare.
En poäng hade räckt för Åland United. Laget hade mycket att vinna, men PK tog hem det med minst att förlora.
– Det kändes som om vi tappat guldet redan mot TPS. Vi hade redan gråtit över det. Vi kunde gå ut och njuta av den här matchen, säger Katri Nokso-Koivisto i PK-35.
Åland Uniteds kapten Monica Dolinsky var, som sällan annars, fåordig.
– Något sådant här kommer att ta lång tid att smälta, säger Dolinsky.