Seger i hemmapremiären

FOTBOLL. Åland United inledde sitt påskfirande med en skön seger över Tammerforslaget Ilves. Men helt lätt var det inte, första halvan av matchen var åländskorna hårt pressade. En taktikändring i pausvilan vände dock helt på steken.
Det skulle dröja nästan en kvart innan den första målchansen kom till i Åland Uniteds hemmapremiär. Dessvärre var det gästerna Ilves som bjöd på den, men Minna Pyykkö hade spänst i benen och plockade ner skottet som kom situationen efter en frispark. Pyykkö fick visa ytterligare talang mellan stolparna när hon räddade två riktigt giftiga chansen inom loppet av en kvart.
ÅU hade en defensiv roll på planen, vilket lät Ilves bryta sig långt upp i banan och skapa en ständig press. Stressen i hemmalaget var påtaglig och långbollar, missbedömningar och felpass präglade spelet.
Den bästa chansen innan pausvilan kom när Rebecca Björkvall fick en frilägesmöjlighet på vänsterkanten, men de snabba benen till trots mötte målvakten Tinja Haikka tog en egen språngmarsch och tjejerna krockade, lyckligtvis utan skador.

Mål på hörna
I andra halvlek rumsterade hemmalaget om till en betydligt offensivare uppställning. ”Becci” duellerade åter med målvakten och laget kunde senare fixa sin första hörna och ett fint frisparksläge strax efter varandra. Elisabet Landolf nickade bollen ovanför ribban och en märkbar inställning om att skapa något framåt återfanns i laget.
Och mycket riktigt, 1–0 skulle komma. I 61:a minuten fick Sarah Engblom i väg en boll rakt upp som Mathilda Mörn jagade ifatt och lobbade över en utrusande målvakt. Nio minuter senare fick ÅU sin andra hörna som vänsterfotade Landolf skruvade in och Annica Sjölund fick pannan på den och fixade 2–0.
Resterande tid låg matchen i ÅU:s händer och ett disciplinerat lag kunde avgå med en skön seger.
– Efter en mindre bra dag på jobbet tog vi till slut tre poäng, säger tränaren Robert Dahlin efter matchen.

”Hårt och grisigt”
Han konstaterar att inomhusspel i kombination med sjukdom, avhopp och avstängningar till trots, gjorde tjejerna en bra match.
– Jag trodde faktiskt Ilves skulle vara ett bättre lag med mer aggressivitet på kanterna, därför balanserade vi om lite i laget och spelade inledningsvis mer – kanske inte defensivt – men med en annan balans. Men när inte det fungerade ändrade vi om och spelade mer offensivt och då fick vi den där kontringen som ”Mattan” gjorde mål på.
Visst lönade det sig, från noll hörnor i första halvlek till fyra i andra. Och taktiken behöll man trots en bekväm 2–0-ledning.
– Det vore ju dumt att byta efter ett vinnande spel. Man får inte bjuda på något i ligan, det ska vara hårt och grisigt.

Finslipning
Nu går laget till ett par veckors speluppehåll.
– Vi ska återhämta oss och finslipa det som inte riktigt fungerar, säger Dahlin.
Övriga matcher i damligan den här omgången såg ut enligt följande: SCR-TiPS 1–0, KMF-Kuopio-FC United 0–2, Honka-HJK 1–2 samt PuiU-FC Sport 1–0.