Paatelainen sköt IFK vidare i cupen

FOTBOLL. Ett mål för IFK Mariehamn räckte för att fixa avancemang i finska cupen när laget slog tillbaka FC Viikingit på bortaplan i onsdags.
Men matchen kunde ha stoppats innan den ens hade börjat.
– Det låg isvallar en meter runt planen och jag ville inte utsätta mina spelare för den fara de innebar, säger IFK:s tränare Pekka Lyyski.

IFK Mariehamn avancerade till finska cupens sjätte omgång efter seger med 1-0 (1-0) mot division I-laget FC Viikingit på Fair Pay Arena i Åggelby. Segern grundlades redan i den 19:e minuten då Markus Paatelainen gjorde mål, vilket skulle visa sig bli matchens enda.

Matchen kunde dock ha stoppats redan innan den började. Isvallar låg bara en meter från sidolinjen, vilket innebar fara för spelarna i bägge lagen.
– Jag sa att jag inte ville att vi skulle spela matchen då jag inte ville utsätta mina spelare för den fara som vallarna innebar. Funktionärerna skottade bort lite men planen var väldigt smal. Domaren tog ändå beslutet att matchen skulle genomföras, säger Pekka Lyyski.

IFK-tränaren är mest nöjd med att laget inte bjöd motståndarna på några målchanser alls under matchen, offensivt lämnade dock matchen mer att önska.
– Det var för korta perioder som vi presterade bra fotboll. Det blev för klottigt centralt på planen. I slutet borde vi ha punkterat matchen när Viikingit lyfte upp sitt lag, vi hade lägen från halva plan där vi kom 3 mot 2 och 2 mot 1 men var inte tillräckligt koncentrerade, säger Lyyski.

I den sjätte omgången av finska cupen väntar division II-laget LPS på bortaplan. Den matchen kommer att spelas söndag den 10 april.

Så spelade IFK: Gustav Långbacka – Allan Olesen (Marcus Olofsson, 75:e), Fernando de Abreu, Mason Trafford, Giuseppe Funicello – Sebastian Strandvall (Toni Lehtinen, 46:e), Hendrik Helmke, Luca Bellisomo (Amos Ekhalie, 46:e), Markus Paatelainen – Wilhelm Ingves, Petteri Forsell.
På bänken: Josh Wicks, Samuel Fagerholm.