Oskärpa lämnade JIK utan poäng

FOTBOLL. Jomala IK:s förlustfria inledning i division V fick ett slut i och med matchen mot FC Turku på lördagen. Ett ineffektivt anfall tillsammans med ett slarvigt försvarsspel blev hemmalagets fall när man förlorade med 1-3.
Efter en tam inledning på första halvlek tog matchen fart då matchklockan nått 15 minuter. JIK tog initiativ och lyckades med en rad djupledsbollar, på vilka det dock mer än en gång sprangs offside samt störa FC Turkus försvar utan att lyckas omvandla chanserna till mål. Närmast var Lukas Helén som tyvärr inte kunde utnyttja situationen då han efter en fin framspelning i princip hade ett öppet mål framför sig att lägga in bollen i.
Då JIK visade oförmåga i avsluten kunde i stället FC Turku testa sitt anfall och ett par minuter senare kunde gästerna ta ledningen. Ett inlägg med avslutande nicklobb inledde målskyttet i matchen och resultatet 0–1 klarade sig fram till pausvila.

Piggare andra halvlek
Halvleksavbrottet verkade ha haft positiv effekt på Jomalaspelarna. Laget inledde andra halvlek piggt och sprang ifrån Åboborna, vilka återfanns i varierande fysisk form och inte alltid hängde med i svängarna. Spelet förflyttades allt oftare till Jomalas offensiva planhalva och många var inläggen som landade inom FC Turkus straffområde. Vare sig bollen landade på avslutarnas huvud eller fötter lyckades den dock aldrig hitta vidare in i nätmaskorna.
Med tanke på JIK:s speldominans i början av halvleken ter det sig smått otroligt att man tillät sig släppa in ännu ett nickmål efter drygt 75 minuter spelade. Denna gång följde målet en bra slagen hörna och Victor Erikslund i målet kunde litet göra för att förhindra bollen från att gå in.

Missar i försvaret
De fram till detta mål sällsynta Åboanfallen blev nu vanligare och då JIK-försvaret plötsligt började göra bort sig i situation efter annan fick Erikslund det tuffare i jobbet med att hålla målet rent. Vid ett tillfälle hamnade backlinjen så mycket på efterkälken att Calle Greiff blev tvungen att på ett icke särskilt mjukt sätt ta ner en FC Turkuanfallare på väg mot friläge med gult kort som efterföljd. Efter matchen klagade Greiff på domslutet som han tyckte var felaktigt, och drog på sig ett rött kort.
Jomala IK fick i slutet in ett tröstmål. Visserligen var Jonas Abrahamssons avslut efter inlägg från högerkanten ett ganska fint mål men det kom alldeles för sent. Eftersom gästerna dessutom ökat på ledningen med ett frisparksmål minuterna före så hade JIK inte särskilt stor chans att ta ifatt ledningen.
I en serie där det vackra spelet sällan dominerar på planen gäller det att sätta de chanser man får. Gör man inte det kan man inte räkna med att ta hem några poäng, hur mycket bättre än det andra laget man än spelar.