Nyförvärven bra när ÅU mötte pojklag

TRÄNINGSMATCH
ÅLAND UNITED 2
IFK/JIK-95 2

FOTBOLL. Nyförvärven stack ut när Åland United spelade en träningsmatch i Eckeröhallen i lördags. Bäst var kanske nya anfallaren Emma Whitter.
– Det gick helt okej men jag kunde ha gjort mycket bättre ifrån mig, säger hon.

Åland United skulle ha mött damallsvenska Tyresö FF i Eckeröhallen i lördags. På grund av isläget ställde Eckerölinjen in sin helgtrafik och det ledde till att även matchen blev inställd. Istället fick ÅU möta ett pojklag bestående av IFK Mariehamn- och Jomala IK-spelare födda 1995.
ÅU inledde matchen bäst. Det nykomponerade laget hittade varandra förvånansvärt bra och gång på gång kom man till farliga anfall. Nyförvärvet Emma Whitter visade prov på snabbhet och var ett ständigt orosmoment för motståndarförsvaret. Även mittbacken Karolin Pettersson, defensiva mittfältaren Rachel Watkins och yttern Tanja Petäjä, alla nya för säsongen, spelade bra och stabilt.
Drygt tio minuter in i matchen föll just Whitter i straffområdet efter en axel- mot axeltackling. Domaren dömde straff och ÅU tackade och tog emot. Lagkapten Maiju Ruotsalainen tog hand om straffsparken och placerade säkert bollen nere till vänster i mål. 1–0 var ett faktum.

Självkritisk
ÅU fortsatte styra spelet hela första halvlek. Efter tjugo minuter spelade nyförvärvet Tanja Petäjä fram Whitter i straffområdet, brittiskan avslutade ur dålig vinkel och bollen gick in i bortre gaveln. 2–0.
– Jag kunde ha gjort mycket bättre ifrån mig, både med mina löpningar och mitt positionsspel. Och jag ville göra fler mål. Men jag är alltid självkritisk, jag är aldrig helt nöjd med mitt eget spel. Huvudsaken var väl att jag tyckte det var riktigt roligt att spela i dag, säger Whitter efter matchen.
Innan första halvlek var slut hade ÅU också haft två skott i målramen. Först hade nyförvärvet Rachel Watkins en frispark i ribban och precis före paus måttade inlånade IFK-spelaren Josefin Flöjt ett skott i stolpen efter fint förarbete av Whitter.

Jämnare
Andra halvlek blev jämnare och pojkarna kom bättre in i matchen. ÅU:s passningsspel blev sämre, kanske på grund av många byten och spelare som bytte positioner, och IFK/JIK lyckades också få till ett oavgjort resultat.
Först var det Mathias Nordlund som spräckte nollan för pojklaget. Testspelaren Pille Raadik spelade bak till målvakten Maria Rönnbäck som blev av med bollen och Nordlund kunde avsluta i öppet mål. 2–2 kom med tio minuter kvar. IFK/JIK slog ett inlägg från vänster, Rönnbäck boxade bort det första avslutet, räddade det andra med en benparad men var sedan hjälplös när Jesper Karlsson var framme på den returen.