DELA

Ny säsong – då satsar Ålandsbowlingen ungt

BOWLING. Två Ålandsbowlare spelar i elitserien i Sverige.
På hemmaplan lägger förbundet fokus på ungdomarna för att få sporten att växa.
– Sakta men säkert utvecklas bowlingen på Åland, säger ordförande Malin Jingstål.
Förra helgen kickade Katarina Sundberg och Oskar Mattsson i gång sina tävlingssäsonger med AIK i elitserien, Sveriges högsta serie.
Nu är det dags för de lokala serierna på Åland: Veteranligan, Ålandsserien samt GP-serien.
– Många är nog spelsugna eftersom Idrottsgården är stängd i juni och juli. Man har sett folk stå och spela här ett bra tag nu. För egen del är nog formen sådär, säger Malin Jingstål från Ålands bowlingförbund.
Hon gör sitt andra år som ordförande i förbundet och ser ett par utmaningar för Ålandsbowlingen som har över hundra aktiva spelare, två elitseriespelare och tre lag i det finska seriesystemet.


”Aldrig gjort ett perfekt år”
– Det här är inget självspelande piano, och så ska det nog inte kännas heller för då är det dags att göra något annat. Jag tycker hela tiden att man måste göra saker i förbundet och försöka utvecklas på något sätt. Jag tror inte att man kan säga att man har gjort ett perfekt år någonsin, säger Malin Jingstål.
Ett fokusområde för Ålands bowlingförbund är sedan något år tillbaka att locka barn och ungdomar till sporten.
En nödvändighet för en idrott där pensionärsgruppen utgör huvuddelen av de aktiva spelarna.
– I fjol märkte vi att våra ungdomar inte är ungdomar längre. Sen far de iväg och studerar och när de kommer tillbaka är de seniorer. Vi har ett litet glapp i återväxten nu och måste få fler juniorer i spel, säger Jingstål.
Ett tillvägagångssätt är bowlingsskolan som initierades i fjol och som fortsätter i höst.
– Man leker fram bowling ända fram till högstadieåldern egentligen, även om det förstås blir mer seriöst med åren. Det är ett sätt för oss att fånga upp de som kanske inte har fastnat för någon annan sport, säger Malin Jingstål.
– I höst är det första gången det är en riktig bowlingskola där vi har en plan för hur vi ska göra beroende på vilka åldersgrupper det blir. I fjol var det lite mer prova på-bowling.


Landslagstränare
Dessutom är ledarna bättre utbildade nu.
Den svenske förbundskaptenen för U21-landslaget Johan ”Ekiz” Ekström har gjort två Ålandsbesök det senaste halvåret för att utbilda tränare i Idrottsgården. Det senaste besöket gjorde Ekström så sent som häromveckan.
– Han är en av de högst utbildade tränarna i Sverige och kom hit och körde en steg I-utbildning med oss. Vi fokuserade på att vi skulle lära oss hur man lär ut bowling på rätt sätt, och så testade vi att undervisa varandra. Det var åtta ledare som var med och som kommer att vara med på bowlingskolan i höst.
Med flera bowlingtränare och stora möjligheter att ta emot ungdomar i bowlingsskolan så kan sporten också få ett bredare fäste även utanför de redan invigda, tror Malin Jingstål.
– I fjol så var det en tjej som hade gått prova på-bowling som sen var på discobowling i Idrottsgården. Då kunde hon lära sina kompisar hur de skulle bowla, och när någon slog en strike blev båda väldigt stolta. Sådana ringar på vattnet-effekter är viktiga för oss. Sakta men säkert utvecklas bowlingen.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax