DELA

Nilsson/Hansson satsar miljövänligt

BEACHVOLLEY. Är det möjligt att göra en satsning mot världstoppen och samtidigt leva ekologiskt?
– Det går faktiskt att kombinera, säger Tora Hansson som tillsammans med partnern Camilla Nilsson vill spela en beachvolley som är både bra och miljövänlig.

Det var i våras som Tora Hansson och Camilla Nilsson inledde sin ekologiska satsning på beachvolley. En satsning som fortfarande är under utveckling.
– Nu under säsongen gör vi så gott vi kan, säger Nilsson innan hon tillägger att så snart säsongen är över ska de båda ta itu med att utbilda sig och utvidga satsningen inför nästa år.
Men små förbättringar sker även under pågående säsong.
– Vi lär oss hela tiden om hur man lever miljösmart och blir själva bättre och bättre, säger Hansson.


Flyget stor bov
I Hansson och Nilssons satsning ingår bland annat en strävan till att hitta samarbetspartners som också tänker på miljön.
– Vår klädsponsor, Houdini, gör till exempel helt återvinningsbara kläder, säger Nilsson som inte har några problem med att identifiera den största miljöboven i parets liv på beachvolleytourerna.
– Det är flygresorna, framförallt, säger hon.
– Till Brasilien är det inte så lätt att ta sig på något annat sätt, tillägger Hansson.
För att minska på det klimatslitage som resandet mellan de olika turneringarna innebär, försöker Hansson och Nilsson ta sig med tåg till så många spelplatser som möjligt. Under försäsongen satsade de också på ett långt träningsläger på varmare breddgrader istället för flera korta, vilket innebar en tur-retur resa istället för tre eller fyra stycken.
I framtiden hoppas Hansson och Nilsson också på att finna en samarbetspartner som skulle klimatkompensera för de flygresor som i slutändan måste göras, men så långt har de ännu inte kommit.


Förebilder
Utmaningen för Hansson och Nilsson är att leva miljövänligt utan att det drabbar deras sportsliga satsning. I nuläget sätter framförallt ekonomin vissa gränser, även om alla miljövänliga lösningar inte är dyrare än de konventionella.
Även utanför beachvolleyplanerna försöker Hansson och Nilsson ta hänsyn till miljön. Deras förhoppning är att de skall kunna fungera som förebilder, såväl för andra idrottare som för vanliga människor.
– Det går faktiskt att kombinera, säger Hansson om att satsa stenhårt på en idrott och samtidigt leva miljövänligt.
– Det skulle vara fint om även andra skulle börja tänka och låta sig påverkas. Alla kan göra något, säger Nilsson.


Bekvämlighet
Själva tror Hansson och Nilsson att bekvämlighet och dålig information är de främsta orsakerna till att många lever ett liv som inte är miljöanpassat. Och på tal om information har de också funnit en punkt som Paf Open skulle kunna förbättra sig på.
– Man borde vara bättre på att informera om att kan dricka vattnet i kranarna, säger Nilsson.
En sådan åtgärd skulle nämligen kunna minska på antalet plastflaskor som används under turneringen.

På Åland 24 kan du se en intervju med Tora Hansson och Camilla Nilsson samt en intervju där Simon Dahl berättar om på vilket sätt Paf Open tar hänsyn till miljön.

Martin Portin

martin.portin@nyan.ax