DELA

Mastodontverk om Ålands idrott

ALLMÄNT. 115 år av blod, svett och tårar.
Nu har Jörgen Pettersson färdigställt boken om den åländska idrottsrörelsen.
– En befriande känsla att se resultatet. Idén föddes för sex år sen, säger författaren.
Boken ”Ålands Idrott – Historien om en ö och dess hjältar från 1897 till 2012” innehåller det mesta om den åländska idrottsrörelsen och ger en övergripande bild av idrottens och samhällets utveckling. De två världarna har inte sällan korsat vägar.
– Som ett fint exempel på det träffades Julius Sundblom och Carl Björkman på en segeltävling på Åland. Och den här boken har också haft som ambition att visa upp länken mellan samhälle och idrott. Böcker om idrottshistoria som drunknar i statistik blir ofta olästa, det ville vi undvika i den här boken, säger Jörgen Pettersson.
Ett omfattande statistikavsnitt finns trots allt med i boken – ett femtiotal sidor med alla åländska rekord i bågskytte, friidrott, styrkelyft och simning – men framför allt rymmer Ålands Idrott både stora och små berättelser.
Varje decennium från 1900-talets början och framåt avhandlas i särskilda kapitel, ett rikt bildmaterial från en mängd olika sporter sprids ut över ett sextiotal sidor och tio av dagens åländska idrottsprofiler har intervjuats av författaren: bland andra Pekka Lyyski, Erica Granesäter och Janne Holmén.
– Det har varit många intressanta möten, och det var väldigt spännande att lyssna på Pekka Lyyskis historia. Han bestämde sig för över 20 år sen för att Åland skulle ha ett elitlag i fotboll, och efter lång tid lyckades det. Han är ett bra exempel på en drivande kraft som idrottsrörelsen behöver för att inte dö ut, säger Jörgen Pettersson.


Viking drev på
Men lika mycket som att hylla dagens idrottare hoppas Jörgen Pettersson att pionjärerna som brutit mark för dem får ett erkännande genom boken.
– En person som Viking Granskog har betytt oerhört mycket för idrotten på Åland. Han verkade i det tysta som kassör i IFK Mariehamn i ett femtiotal år och var drivande i den första Landskapsidrottsnämnden. Han tog strid för idrotten i en tid när den inte var särskilt uppskattad och folk hade fullt upp med att ordna mat på bordet i stället för att ägna sig åt tävlingar, säger Jörgen Pettersson som mer eller mindre jobbat i sex år med sammanställandet av boken.
– Det känns oerhört bra att det äntligen är klart och jag har haft en stor hjälp av den referensgrupp som hjälpt till att samla in material. Allt som hänt i idrottsväg på Åland var omöjligt att få med, men förhopppningsvis är allt det nödvändiga med i boken.

Oskar Magnusson

Läs mer i fredagens Nya Åland!