Måltorkan fortsätter för IFK

FOTBOLL. Trots en stark andra halvlek och stundtals fint spel lyckades inte IFK öka på sin målskörd i söndagens match mot AC Oulu från Uleåborg. Matchen på Wiklöf Holding Arena slutade 0–0 efter en stundtals riktigt bra match.
IFK Mariehamn inledde matchen mot AC Oulu med en något förändrad uppställning jämfört med tidigare matcher. Det klassiska fyramannamittfältet med kantlöpare hade fått ge vika för en mindre vid variant där Andreas Björk agerade offensiv mittfältare bakom Mats Gustafsson och Tommy Wirtanen som inledde på topp.
Trots förändringarna, eller på grund av, var det AC Oulu och inte hemmalaget som var det något bättre laget i den första halvleken, vilket båda lagens tränare underströk efter matchen. IFK:s farligaste chanser kom på fasta situationer och framförallt Jani Lyyski fick en mycket bra möjlighet att göra mål när han nådde en André Hansell-frispark i slutet av första halvlek. Nicken från mitten av straffområdet gick dock knappt utanför.

Bättre andra halvlek
I den andra halvleken uppträdde IFK mer aggressivt än i den första halveken och tog genast tag i spelet. Dom riktigt heta målchanserna var dock få med några undantag. I den 63:e minuten frispelade Hansell Gustafsson med en fantastisk långboll men Jani Viander i bortalagets mål lyckade avvärja. Halvminuten senare fick den nyligen inbytte David Carlsson ett skottläge i straffområdet men Oulu-försvarare han emellan och täckte.
Medan IFK anföll via kombinationer på mitten hängde uleåborgarnas anfall mer på individuella prestationer, främst av planens bästa spelare Titi Essomba. I den 79:e minuten höll han lekstuga med IFK-försvaret och spelade fram Mamadou Konate till gästernas farligaste chans. Konates avslut träffade dock burgaveln.
Under matchens sista minuter fick IFK en ypperlig chans att öka pressen på bortalaget då Kim Kaijalainen drog på sig två snabba varningar med utvisning som följd. Men mer än lite kalabalik i straffområdet lyckades inte hemmalaget skapa.

Lugna tränare
Båda tränarna var efter matchen nöjda med den poäng man fick med sig. Ingen av tränarna beskrev sig heller som speciellt pressade trots att lagen parkerar i botten av tabellen. Pekka Lyyski tyckte att de ändringar man gjort i IFK:s spelsätt bar resultat när spelarna väl följde direktiven.
– Förändringarna fungerade i andra halvlek. Men inte i första eftersom vi inte gör som vi har kommit överens om, sade han.
Angående den frånvarande målproduktionen hade Lyyski ingen bra förklaring.
– Det borde inte sitta i huvudet på spelarna. De gör mål på träningarna, konstaterade han dock.
AC Oulus tränare Harri Kampman å sin sida tonade ner matchens betydelse.
– Det här var ingen liv-och död-match. Båda lagen är ligadugliga lag och den här matchens skall det inte göras någon stor sak av, deklarerade han och sade sig vara nöjd med att få med sig en poäng ifrån Mariehamn. Slutligen konstaterade Kampman att det inte finns någon slagpåse i ligan numera och passade på att berömma det som IFK byggt upp under de senaste åren.