Målfyrverkeri när ÅU tog emot Potsdam inför rekordpublik

FOTBOLL. Europas bästa klubblag var numret för stort för Åland United. 1 FFC Turbine Potsdam vann till slut med 9–0 på WHA i går.
– Vad ska man säga, vi gör vårt bästa men de är ändå så mycket bättre, säger Jaana Lyytikäinen.

Det dröjde bara fyra minuter och tolv sekunder för tyska mästarinnorna Potsdam att spräcka nollan på WHA i går. 1553 personer på läktaren, rekordpulik, fick se Fatmire Bajramaj ta sig förbi Frida Thilen till vänster i straffområdet, avsluta ur nästan ingen vinkel alls och sätta bollen i nät bakom ÅU-målvakten Maria Rönnbäck.
ÅU:s första avslut kom i den 14:e minuten. Caroline Sjöblom sköt en frispark, Maiju Ruotsalainen tog ner och spelade bak till Emma Liljegren som sköt från distans. Men skottet gick utanför.
Helt rättvist var det i stället Potsdam som gjorde 2–0 i 17:e minuten. Man hade bränt en handfull lägen och målet låg i luften. Så när Sarah Engblom misslyckades med en passning vid eget straffområde och Anja Mittag snappat upp bollen var målet ingen överraskning.
Efter 2–0-målet lyckades ÅU ta sig lite mer in i matchen. Satu Kruus, Nina Hietanen och Jaana Lyytikäinen kom alla till avslut, men inget av skotten gick på mål. I stället satte Potsdam både trean och fyran innan paus.

Fem mål till
I andra halvlek fick ÅU ett gyllene läge direkt efter avspark när man kom igenom det tyska försvaret. Avslutet lämnade dock mer att önska. I den 56:e minuten hade man ytterligare en chans när lagets gigant Lyytikäinen tog sig förbi på vänsterkanten och slog ett inlägg som Ruotsalainen högg på. Tyvärr var Potsdams målvakt Anna-Felicitas Sarholtz snabbt ute och plockade bollen framför näsan på henne.
Potsdam skulle sedan göra inte mindre än fem mål i den andra halvleken, det första i den 58:e minuten och det sista på stopptid. Åland United kämpade till sista sekund men var numret för små, när Potsdam satte upp fart hade man helt enkelt ingen chans.
– Men jag tycker att vi spelade mycket bättre mot dem än vad Honka gjorde förra året, säger Lyytikäinen, tidigare Honkaspelare, efter matchen.
– Vi hade bättre chanser, vi kunde vara lugna emellanåt, allt var mycket bättre.

Största matchen
Åland Uniteds Emma Liljegren är trots förlusten hyfsat nöjd med sin egen insats efter matchen.
– De första minuterna innan man hade kommit in i det gick det väl sådär. Det var svårt att föreställa sig hur det skulle vara, säger hon.
Liljegren konstaterar att Potsdam utnyttjade vartenda misstag ÅU gjorde.
– Den största skillnaden mot ligan var att så fort vi gjorde ett misstag fick vi ett mål i baken.
Liljegren tycker trots förlusten att matchen var rolig att spela.
– Det var jättekul när man kom ut på planen och fick se publiken. Det är den största match jag någonsin spelat, absolut.
Returmötet mellan ÅU och Potsdam spelas den 13 oktober.