Lundis hjälte i ruskig rysare

FOTBOLL. Det såg mörkt ut för IFFK i lördagens kvalmatch mot City Stars från Lahtis. Trots klart spelövertag var det gästerna som ledde matchen med 1-0 då 15 minuter återstod av matchen. Då klev Peter Lundberg fram och med sina två mål sköt han IFFK allt närmare division II.  Det kan mycket väl hända att denna trepoängare räcker för avancemang.
– Vi ska vinna nästa match så slipper man spekulera, säger segerfixaren Lundberg.
IFFK inledde lördagens kvalmatch i Markusböle i ett rasande tempo. Inom loppet av några minuter hade laget skapat flera farliga målchanser där Peter Lundberg hade den bästa. ”Lundis” fick fritt fram och drog på ett skott som dock gick över ribban.
Gästande City Stars från Lahtis hade riktat in sig på en defensiv taktik. Att det både regnade och blåste var inte till IFFK:s fördel.
– Det är lättare att försvara. Bollarna bara rann igenom, förklarar Peter Lundberg.
I den 32:a minuten kom chocken. City Stars kom upp i en kontring och efter ett inlägg från högerkanten blev Harri Kauppinen helt fri framför Tommy Lundberg i IFFK-målet och kunde ostörd nicka in 1-0 till gästerna. Ett resultat som stod sig till halvtidsvilan.
– Vi var nog fast beslutna på att vända på steken, säger tränaren Thomas ”Töppe” Nordström att snacket gick i omklädningsrummet.

Bra chippväder
Lundberg säger att det trots underläget var rätt så lugnt i halvtid. Men då minuterna gick utan att IFFK skapade några direkta farligheter blev det nervöst.
– Då kändes det tungt, konstaterar han.
Men den välförtjänta kvitteringen kom i den 75:e minuten. Ett passning av Mikael Sundström tog solklart på handen på en City Stars-spelare. De flesta förväntade sig en avblåsning.
– Den tog klockrent på handen och det kändes som att de stannade upp, förklarar Lundberg.
Domaren visade i stället fördel åt IFFK och plötsligt hade Lundberg friläge mot den utrusande målvakten Tom Hellqvist. Lundberg lättade bollen över Hellqvist och 1-1 var ett faktum.
– Vi sade före match att det var bra chippväder med blött gräs, säger Lundberg.

268 i regnet
IFFK var dock inte nöjda med en poäng utan forcerade vidare samtidigt som City Stars inte försvarade lika väl. Och med fem minuter kvar att spela gick Finström till anfall.
Ett vackert sådant där mittbacken Jens Polviander följde med upp bra och hans inlägg nådde Lundberg vars skott tog på försvararen Sami Kollanus och det ställde målvakten Hellqvist och 2-1 fick de 268 i Markusböle att jubla.
– Publiken bjöds på en fin match, tycker Nordström.
Lundberg konstaterar att tre poäng borde räcka för att nå division II då tre av fyra lag i varje zon stiger samt den bästa fyran.
– Vi ska vinna nästa match så slipper man spekulera, säger Lundberg.
Nordström vill inte säga att IFFK i och med segern har en fot i tvåan.
– Men förutsättningarna är bättre i dagsläget, alla gånger.

Delad poäng
Sett över hela matchen var IFFK:s seger rättvis. City Stars satsade på försvarsspel men stack även upp i enstaka vassa kontringar.
 PuiU och LoPa spelade oavgjort 1-1 vilket gör att IFFK toppar kvalgruppen. Blir det seger mot LoPa inkommande helg är division II-platsen säkrad till 100 procent. Under helgen har laget njutit av kvalsegern i lördags.
– Vi får börja om på ny kula i morgon (läs idag) och arbeta oss igenom veckan, säger Nordström.
Startelva IFFK: Tommy Lundberg – Linus Blomster, Jens Polviander, Marcus Lindholm, Tony Jansson – Petter Isaksson, Joakim Signell, Mikael Sundström, David Welin –  Peter Lundberg, Peter Holmström.