DELA

Lite motivation till mer motion

MOTION. Det inte alltid så inspirerande att plocka fram de där löparskorna som stått i garderoben sedan våren -97. I morgon, tänker man, i morgon. Och så sträcker man sig efter chipsskålen, loggar in sig på Facebook och vaknar dagen efter av ett ångestskri som viskar till en i fast takt ”Fem kilo fetare, fem kilo fetare…”
På söndagsmorgnarna ligger den planerade löprundan oftast långt ner på prioriteringslistan och man själv ligger kvar i den varma sängen med en salivsträng mot kudden. Förmodligen är kroppen placerad i fosterställning och förmodligen har man stuckit händerna mellan knäna. Sedan snoozar man väckarklockan som man ställt på 07.15 och somnar raskt om.
– Alla vet om att man ska träna, säger Kim Janson, 34, som är personlig tränare på Träningsverket. Men det är sällan man tränar regelbundet. Vad som är viktigt när man sätter igång är en målsättning och att man funderar efter varför man vill träna.
Kim Janson är expert på att motivera folk att börja träna och hennes budskap är enkelt.
– Man måste fatta ett beslut, säger hon. Antingen tränar man eller så gör man det inte, men man ska känna sig ok med det beslut man fattar och väljer man att inte träna så ska man inte gå och älta det utan vara nöjd med det.

Eget ansvar
Det är raka råd hon ger som vilar på det personliga ansvaret och det personliga valet. Det är upp till dig själv och det är också upp till dig själv hur mycket du vill träna och vad du vill träna. Det behöver inte var i superdyra och superflashiga träningskläder utan kan lika väl vara ett par gamla mysbyxor och en sliten t-shirt. Huvudsaken är att man tränar.
– Motivationen måste man hitta i sig själv; trivs jag som det är nu eller vill jag göra en förändring?, säger Kim.
Det handlar i grunden om att lämna tv-soffan, sluta tänka ”i morgon” och faktiskt göra det i dag. Annars är det lätt att drabbas av ångest, menar Kim, och man hamnar i en ond cirkel. Till slut kanske man väljer att inte alls träna.
– Det gäller att lära känna sig själv och inte träna för att bli bättre och snyggare än alla andra. Nummer ett är att det ska vara roligt, men det ska också vara en blandad träning med både kondition och styrka och gärna någon form av mental träning.

Komma över hinder
Ett träningspass får aldrig ses som ett problem eller som något jobbigt. Kim säger att det räcker med ett normalt träningspass i cirka 30 minuter, tre dagar i veckan, för att man ska förbättra konditionen. Men även detta kan kännas övermodigt och för mycket träning.
– Det bästa är att göra två listor, en med varför man vill träna och en med hinderna, säger Kim. Sedan tittar man på listorna och innehåller listan med varför man vill träna fler eller viktigare saker än listan med hinderna, vet du att du är tillräckligt motiverad för att ändra din livsstil. När man väl gjort listan ska man planera och fråga sig; hur mycket tid vill jag lägga ner och vart vill jag komma med min träning?

Sätta upp mål
Så, när helgen väl är över och söndagsångesten lättat i takt med att arbetsuppgifterna på jobbet ökat, bestämmer man sig för att knalla ner till närmaste träningshall direkt efter jobb. Nu ska det tränas, tänker man, och inspirationen flödar när man trär på sig de där gamla löparskorna.
Listan med alla hinder har man i bakfickan och de 37 punkterna man skrivit ner under reklampauserna till söndagsfilmen rabblar man som ett mantra utantill ”CSI tisdagar, Top Model torsdagar, fest lördagar…”. Och när alla hinder är på pränt tar man fram ännu ett papper och skriver ner sin målsättning med träningen. Och målsättningen kan se väldigt annorlunda ut.
– Det behöver inte handla om att gå ner i vikt, utan det kan handla om att man vill sätta upp andra mål som till exempel att känna sig piggare, öka sin självkänsla och sin stresstålighet. Då blir det mycket roligare.

Väljer själv
Och med de två lapparna i träningsväskan beger man sig hemåt framåt kvällen. Kanske det kommer kännas tungt de närmasta dagarna och förmodligen inte lika skoj varje gång. Men Kim menar att om man väl bestämt sig för att börja träna ska man också låta det ta sin tid. För när resultaten väl börjar synas blir detta en motivationsfaktor i sig.
– Det gäller att vara smart och prova under en tid, säger hon. Kanske några månader där man satsar helhjärtat för att sedan titta tillbaka. Då frågar man sig; hur mådde jag innan och hur mår jag nu? Man tittar på det som var hinder för att se om det verkligen var hinder och man ser om man upplevt sitt liv som bättre och sedan gör man ett val om man vill fortsätta.
Svaret? Det är helt upp till var och en.

johan.larsson@nyan.ax

tfn 528 462