DELA

Larssons OS-laddning på Åland

ALPINT. Här OS-laddar slalomstjärnan på Åland.
Markus Larsson hoppas att specialträningen med Tom-Stefan Witting ska ge medalj i Sotji.
– Jag har förbättrat mina testvärden sen vi började samarbeta, säger värmlänningen.

Markus Larsson har vunnit två världscupssegrar i slalom under karriären.
Båda triumferna kom 2006 – men det var längesen som han var inblandad i den absoluta tätstriden i världscupen, även om han visade gryende form och noterades för ett par sjundeplatser i slutet av förra säsongen.
Siktet är ändå inställt på medalj i OS i Sotji i februari.
– Ja, det känns väldigt öppet i slalom, och jag förutsätter att jag ska ha min formtopp när OS börjar. I premiären i Levi gick det inte som jag hade hoppats (18:e plats), men åkningen har känts hyfsad hittills. Förra säsongen inledde jag också dåligt, men sen var jag inte sämre än trettonde åkare på någon tävling. Jag hoppas få till det på ett liknande sätt den här gången, säger Markus Larsson när Nyan träffar honom på Träningsverket i Jomala.
I tisdags gjorde 34-åringen sitt första Ålandsbesök för att köra ett specialpass med ergoterapeuten Tom-Stefan Witting, som är baserad i Mariehamn.
Men samarbetet har pågått längre än så.
– Vi har träffats flera gånger sen i våras när vi inledde vårt samarbete. Mestadels har vi tajmat in så att vi har kunnat köra passen i Stockholm, eftersom jag är där mycket när jag är i Sverige, säger Markus Larsson.
Hur fick du upp ögonen för Tom-Stefans träningsmetoder?
– Det var Nils Ekman (före detta ishockeyproffs) som tipsade om honom för mig. Nils hade problem efter sin stroke och fick hjälp av Tom, sen sammankopplade han oss. Jag var nyfiken på att testa på något nytt.
Vid sidan av att jobba med sitt ordinarie fysprogram har Markus Larsson, på karriärens höst, valt att ta del av Wittings muskelneurologiska träningsmetoder.
– Jag är dålig på att förklara vad vi gör (skratt), men i grunden handlar det om muskelkoordination. Vi ska se till att jag använder rätt muskler i rätt läge, och inte använda fel muskler så att man får motkrafter och så. Det är inte så mycket hokus pokus, utan ett sätt att försöka få nervbanor i kontakt med musklerna på ett bra sätt, säger Larsson.
– Det här har blivit ett extra moment i min fysträning, och jag försöker alltid göra allt för att optimera min träning. Inte så att jag hoppar på vad som helst i träningsväg, det gäller att vara kritisk och selektiv i sådana sammanhang, men jag tror på det här och känner mig fräschare i kroppen av träningen.
Tom-Stefan Witting berättar att han fokuserar på core (mag- bål- och ryggmuskler) och ben i Markus Larssons träning.
– Vi går igenom hela kroppen i träningen, men tyngdpunkten ligger där. Det handlar om att hitta en symmetri, kroppens neuromuskelära symmetri, och att få musklerna att samarbeta på ett symmetriskt sätt.
Vad hoppas du få ut av träningen, Markus?
– Att jag ska åka fortare (skratt).
– Allt jag gör i träningsväg vill jag förstås ska mynna ut i att jag blir snabbare i backen. Och det som är positivt med den här träningen är att jag har förbättrat mina testvärden sen jag började samarbeta med Tom-Stefan. Det är inte bara att det känns bra, jag har svart på vitt att det funkar.


Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax