DELA

Langebro ÅM-mästare i hopp

RIDSPORT. En felfri runda i finalens grundomgång bäddade för ett fint utgångsläge inför omhoppningen.
Sedan tog Cia Langebro hem sin första ÅM-titel tillsammans med hästen Dai Dai S.
– Det gick bättre än jag trodde, säger Langebro.
ÅM i hoppning på Ålandstravets gräsbana såg totalt 24 starter i tre olika klasser under söndagen.
Det magra startfältet gjorde att ÅM-finalen endast innehöll fem ekipage som gjorde upp om titeln, plus ytterligare två som deltog i den öppna klassen utan att ha chans på att vinna ÅM.
I finalens grundomgång svarade Rebecka Bergman på hästen Charley Boy för tävlingens första felfria runda. Kort därefter noterades även Cia Langebro för en nolla i felkolumnen och gjorde Bergman sällskap till omhoppningen. Väl där noterades båda ryttarna för fyra fel, men då Bergmans Charley Boy fick ett stopp vid ett hinder tappade ekipaget i tid och i mål var man dryga 22 sekunder efter Langebro och Dai Dai S som genomförde rundan på 35,44.
– Det kändes bra och det gick mycket bättre än vad jag hade trott innan, säger Cia Langebro.


”Höll jämnt tempo”
– Jag trodde inte hon (Dai Dai S) skulle vara så pass bra med hela tiden, lyssa så bra och hålla så jämnt tempo i rundorna.
I ekipagets första tävling på höstsäsongen ordnade Cia Langebro sitt första ÅM-guld i hoppning.
– Det är lite speciellt. Sen är det också annorlunda att hoppa på gräs jämfört med grus. Det går lite upp och ner, det är större ytor och det blir tyngre för hästen så det är mycket att tänka på, säger Cia Langebro som tävlar nästa gång tillsammans med Dai Dai S i Sverige i slutet av månaden.
– Vi åker till Sverige om två veckor och tävlar två dagar i rad; först i Lurbo och sen vid Stockholms fältrittklubb, säger Cia Langebro.
– I Sverige är det ju ofta uppemot 60 starter på tävlingarna och det är klart att det är roligare när det är så många med.


Boom efter FM
På Åland har de senaste årens uppåtgående trend vad gäller deltagarantal i hopptävlingar på senare tid vikt nedåt med allt färre tävlingsstarter som följd.
– Efter att vi ordnade FM 2009 såg vi att fler ville testa på att tävla. Nu har vi inte ordnat någon större tävling på ett tag och kanske är det något sådant som behövs igen, säger Angela Sjöblom från Ålands hästsportförenings ridsportsektion.
– På förbunden i Finland och Sverige har man anställda som jobbar med att utveckla sporten, medan det på Åland handlar om ideella krafter. Vi måste se över hur vi organisera oss för att kunna väcka intresset för sporten här hemma.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax