”Kul att vara på plan igen”

FOTBOLL. Strålande väder om än blåsigt, första matchen för säsongen på Vikingavallens naturgräsplan, mycket folk i publiken, Fifadomare och John Blomqvist tillbaka i Jomala IK. Förutsättningarna fanns där men spelet kom aldrig riktigt upp i nivå till förväntningarna. Visst ställde vinden till det, för Pargas i första och hemmalaget i andra, men att det var två lag i behov av poäng syntes tydligt. Jomala fick matchens första klara målchans redan efter minuten spelad men i friläget som Gustav Nordberg fick tog han allt för lång tid på sig och duktiga Arnold Uschanoff i Pargasmålet hann ut och kunde parera skottet.

Finlands bästa domare

Första halvlek var mycket avvaktande och Finland bästa domare 2015 – Mattias Gestranius – hade en lugn första halvlek.

– Det var ont om domare denna helg och jag tycker mycket om Åland så när jag fick frågan tvekade jag inte att tacka ja.

Den andra halvleken blev spelmässigt nivån bättre och hemmalaget började så sakta att ta över mittfältet. Därför kommer det första målet inte helt rättvist då det blev gästerna som öppnade målkontot. En hörna från vänster hittade en helt fristående Veli Hartola som från en meter enkelt kunde stöta bollen i mål. Målet följdes av gästernas bästa period i matchen men något ytterligare mål var aldrig riktigt nära

I stället blev det Jomala som kvitterade. En frispark långt utifrån nådde Marcus Aaltonens huvud och hans nick hittade nyss inbytte Alex Henriksson och kvitteringen var ett faktum.

– Skönt att få sätta den och viktigt för laget, sa Henriksson.

”Rättvist”

Jomala jagade sedan ett ledningsmål och närmast kom John Johansson men hans skott räddades av redan nämnda Uschanoff. Mot slutet blev det istället Pargas som radade upp målchanser och duktiga Jens Lundell i hemmamålet fick jobba för att rädda poängen. 1–1 blev det, ett resultat som hemmatränare Lennart Holmström tyckte speglade matchen:

– Jo, det var nog rättvist. Vinden ställer ju till det en hel del för bägge lagen.

För John Blomqvist, som gjorde sin första match i Jomala efter en utflykt till FC Åland, var det skönt att vara tillbaka:

– Fick inte spela så mycket på slutet i FC så visst är det kul att få vara på plan igen. Jag tycker vi gör en bra match men blir lite stirriga när deras mål kommer. Sen ligger vi på en del efter vår kvittering för att få till ett vinstmål men lyckas inte riktigt.

Halvvägs in i serien ligger Jomala sexa i Rikstrean, medan tabelltian Pargas är kvar under nedflyttningsstrecket.