Knapp förlust för ÅU

FOTBOLL. Åland United åkte på sin första förlust på hemmaplan för säsongen när gästande HJK avgick med segern på Bengtsböle.
– Jag tycker det borde blivit oavgjort, säger mittfältaren Mathilda Mörn.
(Bilden föreställer Minna Pyykkö vid en annan match.)

Toppmatchen mellan Åland United och HJK kunde på förhand sluta hur som helst. Till åländskornas fördel gick det att peka på att laget dittills var obesegrat på hemmaplan, spelade lika mot helsingforsarna på Markusböle i fjol samt att HJK den här säsongen visat att de inte är osårbara med tanke på två kryssmatcher i bagaget.
Inledningsvis öppnade ÅU relativt starkt, men fick snart backa för ett aggressivt gästande lag. I den 14:e minuten rullades en boll in i maskorna bakom Minna Pyykkö, men lyckligtvis blåste domaren Kirsi Savolainen för offside. Vid det här laget hade HJK redan fixat fyra hörnor som resultat av offensiva attacker på kanterna som skulle prägla hela matchen. Det raka spelet låstes exemplariskt av mittbacksduon Eveliina Kohvakka och Caroline Sjöblom.
Lisa Westerlund gjorde flera kvicka löpningar in i HJK:s box och var den som utan tvekan lät fötterna gå mest i första halvlek. Det var just kontringsspelet som var ÅU:s äss i rockärmen, men målen uteblev.

Tröttades ut
Även Mathilda Mörn var pigg i sin mittfältsposition och hade efter drygt en halvtimmes spel ett vackert uppspel, men uppvaktades av inte mindre än tre försvarare som blockerade hennes passningsöppningar upp i banan, varför hon istället testade ett lobbskott som var oerhört nära att segla in.
I inledningen av andra halvlek var Mörn igen nära att trycka in bollen på ett fint inlägg av Emma Liljegren, men gästernas målvakt Minna Kallio stod helt rätt placerad. Några minuter senare nickade Kohvakka strax ovanför ribban innan Mörn åter fick chansen att pröva ett hårt skott från högerkant.
Men efter det började HJK:s starka fysik ta över spelet. ÅU blev allt tröttare och hade svårt att stå emot de ångande gästerna som i 74:e minuten satte matchens enda mål efter ett hårt skott av Leena Puranen. Närmast kvittering var Annica Sjölund på en nick efter hörna, men hemmalaget fick den här gången se sig slaget.
– Jag tycker det skulle blivit oavgjort, det kändes riktigt bra, säger Mathilda Mörn efteråt.

Fortsatt trea
Laget hade en klar taktik från början.
– Vi visste att de är bra och vi bestämde att inte öppna lika offensivt som mot Honka (då ÅU förlorade med 0–5), utan att vi skulle sjunka lite mer.
Sin egen insats är hon ändå nöjd med.
– Det gick helt okej, även om jag inte orkade riktigt hela. Efter målet kändes det lite tungt, säger Mörn.
Åland United ligger trots förlusten kvar på en tredje plats i tabellen, och mittfältaren tror laget stannar där.
– Absolut, det ska vi klara av.
Ett stort frågetecken nu är Elisabet Landolf som sparkade ihop med en motståndare i matchens 84:e minut och skadade knät så pass illa att hon fördes till sjukhus med ambulans.